Račun "Novi Sad gas" u blokadi zbog duga

Preduzeće "Novi Sad gas" koje snabdeva skoro 60 hiljada potrošača prvi put je blokirano od svog dobavljača, "Srbijagasa" zbog duga od skoro milijardu dinara.
Preduzeće "Novi Sad gas" koje snabdeva skoro 60 hiljada potrošača prvi put je blokirano od svog dobavljača, "Srbijagasa" zbog duga od skoro milijardu dinara

Toliko korisnici duguju tom preduzeću u kojem nagoveštaju skori rasplet situacije i najavljuju restriktivne mere – isključenja sa mreže kako fizičkih, tako i pravnih lica, javlja Radio-televizija Vojvodine.

Od ukupnog broja dužnika, 80 odsto su domaćinstva, a 20 procenata industrijski potrošači. Građanima je sve teže da izmiruju svoje obaveze uz napomenu da su prosečni mesečni računi oko 14 hiljada dinara, a pojedinci koji imaju mogućnosti već se prebacuju sa gasa na čvrsto gorivo.

Račun bi uskoro trebalo da bude odblokiran, jer će se u dogovoru sa "Srbijagasom" pristupiti reprogramu duga, kažu u preduzeću  "Novi Sad gas". Pored domaćinstava, pozamašnu sumu duguju i poslovni potrošači, a jedini način za sada je da se potraživanja od njih naplate puštanjem menica, dodaju u tom preduzeću.

"To je veoma osetljiva situacija i to su uglavnom ustanove od društvenog značaja, kao što je Radosno detinjstvo, Poslovni prostor, Gradsko zelenilo i Okružni zatvor. Imamo nedoumica kako to da realizujemo, ali sigurni smo da ćemo rešenje pronaći i da delatnost neće trpeti", kaže Sonja Zrnić iz ovog preduzeća.

Sistem je spreman, naglašava ona i napominje da problema u distribuciji gasa neće biti na području šest opština koje preduzeće pokriva, a to su: Novi Sad, Beočin, Sremski Karlovci, Mali Iđoš, Bački Petrovac i Bačka Palanka.

  • Bankar

    28.11.2013 08:37
    DUG..................
    Dužnici su 80% fizička lica? Veoma lako rešiv problem. Skinuti im merače, blombirati dovod gasa, pa kada podmire dug ugraditi im merače sa karticom ili ključem koji poseduje Engleska. Tada koliko imaju novaca odu u GAS, kupe, gurnu u merač i grej se. ako im za vikend istekne vrednost uplate dati im kredit za 2 dana koji se odmah po uplati odbije i rešeno. Ukoliko su u pitanju pravna lica, nakon 2 meseca isključiti, ne razmišljati da ce određeni broj ljudi ostati bez posla, ne moramo mi koji plaćamo redovno da pravnom licu plaćamo radnike i ostvarujemo veći profit.
  • Periva

    26.11.2013 12:30
    Novi Sad gas.
    Ako se radi o firmi cije je sediste kod Mlekare - Teodora Mandica onda i nije cudo sto su u tolikim dugovima. Zanimljivo je i to sto i pored tako loseg gasa koji nam isporucuju i filuju ga svime i svacim ,da su u finansijskim problemima. Pogledajte samo koja primanja imaju, i kako se razbacuju parama. Iz price sa zaposlenima cuo sam da u gas-mrezu upumpavaju vazduh pomocu kompresora da bi povecali pritisak .Sav taj vazduh mi placamo kao gas po ceni od nekih 47 dinara za kubni metar i onda im ni to nije malo nego imaju korektivni faktor zbog gubitaka na mrezi. To bi bilo isto kao kad bi naftasima placali gubitke nastale prilikom transporta jer im je suplja cisterna.
  • ns time

    26.11.2013 10:26
    O dubini krize niko ne govori.Prvo:traje od 2005. u Srbiji.Sad je 2013.
    Mediji( narocito televizije na celu sa gradskom novosadskom, a sve ostale ih uspesno slede) se prave blesavi i na tv ekranima tece med i mleko.Tetose nas ko stigne: Arapi,Kinezi,Rusi jedna cekaju da nam daju kredite kako bismo popunili budzet za sledecu godinu.Mora da su krivi ovi iz DS.Sad odjednom prica o dugovanju za grejanje.Ma nije moguce.Sto posto su krivi ovi iz DS.Narod nema para,penzioneri se okitili oko bankomata.Mlati praznu slamu, vreme prolazi,mandat tece.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti