Gužve kod vulkanizera zbog zimskih guma

Mada je pravilnikom, koji je stupio na snagu 1. novembra, obavezna upotreba sve četiri zimske automobilske gume, veliki broj Novosađana je čekao poslednji čas da zameni svoje pneumatike, pa su se u vulkanizerskim radionicama stvorile gužve.  
Iako je pravilnikom, koji je stupio na snagu 1. novembra, obavezna upotreba sve četiri zimske automobilske gume, veliki broj Novosađana je čekao poslednji čas da zameni svoje pneumatike, pa su se u vulkanizerskim radionicama stvorile gužve.

 

U pravilniku se navodi da zimske gume nisu obavezne ukoliko nema padavina ili leda, a kako su meteorolozi za ovu nedelju najavili sneg, građani su se na ovaj korak odlučili tek sada.

Kako je za Dnevnik rečeno u jednoj od gradskih vulkanizerskih radionica, redovi su ogromni pa se čeka od nekoliko sati pa i do nekoliko dana. Cena zamene jedne gume, ukoliko su prosečnih dimenzija i imaju čeličnu felnu, kao što je to slučaj kod najprodavanijeg vozila na srpskom tržištu, kragujevačkog Fiat punta, je oko 400 dinara, u šta je uračunato i balansiranje, dok za aluminijumske felne treba izdvojiti 200 dinara više.

Pored novih, u specijalizovanim prodavnicama mogu se nabaviti i polovne, odnosno "protektovane" zimske gume, i to pogotovo preko interneta gde postoji ogromna ponuda, pri čemu su cene u odnosu na nove pneumatike umanjene i do 40 odsto. Iako se ovim gumama kvalitet ne može garantovati, novčana moć građana navela je mnoge da se odluče za ovu varijantu.

Kazna za vožnju bez zimskih pneumatika, koja se tretira kao teža tehnička neispravnost, je od 6 do 20 hiljada za fizičko lice i od 100 do 800 hiljada dinara za pravno lice. Pored toga, ako imate zimske gume, a nemate lance u prtljažniku u vožnji van grada, kazna je 3.000 dinara. Kada nemate lance na točkovima kada je to znakom i vremenskim uslovima određeno, kazna je 5.000 dinara, s tim što vas tada očekuje i isključenje iz saobraćaja.

  • driver from hell (hell's drive

    26.11.2013 14:15
    Imam dva seta (celicnih) felni, tockove menjam sam, na dizalici (iz kompleta alata uz auto). Dakle godisnje ustedim oko 30 € samo na zameni guma + cuvam rubove guma od stalnog ostecenja. Dodatni set felni me je kostao cca 200€, dakle posle 7-me godine imam cistu ustedu, a auto ionako nameravam da vozim bar 15 godina...
  • Vex

    26.11.2013 14:08
    ...
    Guma glavu čuva. Ako ne zbog zakona stavite zimske gume zbog sebe i zbog drugih Znam da ima dosta ljudi koji nemaju novca ali letnja guma zimi je tvrda. Kao da se vozi na drvenim točkovima. Ja kad nisam imao zimske ostavio sam parkiran auto. Dojadilo mi da se stalno zaglavljujem.
  • Toma

    26.11.2013 11:34
    gume
    nisam ja rekao da su tigarke najbolje gume, imaju odličan odnos uloženog i dobijenog za niskobudžetne prilike. Ja ne vidim matematiku u tome da kupujem gumu koja će mi pre ostariti na automobilu nego što ću je vožnjom potrošiti. Kupim prema svojim potrebama. Tigarke sam probao i bio zadovoljan, i nastavljam tim putem.
    Za te novce neću kupovati nikakve ruske, beloruske, kineske i tadžikistanske gume ako već postoji tigar koji barem znam šta je.

    p.s. ja sam Vojvođanin tako da si omašio metu sa tim pričama o Rusiji sl.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti