Samohrana majka tužila NIS

Novosađanka Jasmina Slijepčević tužila je NIS, jer je u oktobru proglašena tehnološkim viškom, a spada u takozvanu "zaštićenu kategoriju" koja štiti samohrane majke, trudnice i porodilje od otkaza sve do 2015. godine.  
Novosađanka Jasmina Slijepčević tužila je NIS, jer je u oktobru proglašena tehnološkim viškom, a spada u takozvanu "zaštićenu kategoriju" koja štiti samohrane majke, trudnice i porodilje od otkaza sve do 2015. godine.

 

Iako sama podiže dete, njoj je rešenje o otkazu predato 11. oktobra bez ikakvog obrazloženja, zbog čega je ona po treći put tužila svoju bivšu kompaniju, pišu Novosti.

Prvu tužbu je već dobila prvostepenom presudom, a tužila ih je zato što je prošle godine poslata 45 dana na prinudni odmor. Drugu tužbu podnela je zbog konstantnog pritiska na zaposlene da sami daju otkaz i odu iz firme.

"U NIS sam bila zaposlena 21 godinu, a verujem da su me izuzeli iz interne kompanijske odluke zato što sam odbila da povučem ovu drugu tužbu, za mobing. Na poslednjem ročištu povodom te tužbe pojavio se i direktor sektora Isidor Popadić, a sutradan mi je dao ultimatum: da odustanem od tužbe, ili ću u suprotnom dobiti otkaz", priča ova pedesetdvogodišnjakinja.

Pošto je tad već bila doneta interna odluka kompanije da su samohrani roditelji zaštićeni, odbila je da povuče tužbu. Uprkos svemu, otkaz joj je ipak uručen pre mesec i po dana. Prema njenim rečima, u kompaniji se svaka tri meseca oko 300 ljudi proglašava viškom.

"Otpuštaju ljude, a onda preko raznih agencija iznajmljuju istu tu radnu snagu, ali za mnogo manje para. Tako krše ljudska i radna prava, jer im je krajnji cilj jeftina radna snaga. Osim toga, konstantno koriste uslugu države "prva šansa": mlade koriste godinu dana, ne plaćaju ih, jer to radi država, a kad istekne ugovor, ne zadržavaju ih, ma koliko stručni bili, već im saopštavaju da više nisu potrebni", priča Slijepčević.

Direktor sektora administrativno tehničke podrške, Isidor Popadić, koga je Jasmina optužila da ju je ucenio otkazom, nije želeo da razgovara sa novinarima i uputio ih je na službu za odnose sa javnošću.

  • @Arch Stanton - @Sima

    29.11.2013 18:38
    Ja te pohvalio, a ti se ljutis. PS Sudeci po komentaru, ne ide ti bas najbolje (i.e. trulis).
  • Komentator

    28.11.2013 22:51
    Kada su plate u NIS-u bile ogromne a rad minimalan, niko se nije bunio... Krčag ide na vodu dok se ne razbije.
  • Arch Stanton

    28.11.2013 20:41
    @Sima
    Ti onda ostani ovde i truli kad bolje kapiras.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti