U Medicinskoj predavao profesor sa lažnom diplomom

U Medicinskoj školi "7. april" u Novom Sadu tri godine likovno je predavao čovek sa lažnom diplomom, utvrdio je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.
U Medicinskoj školi "7. april" u Novom Sadu tri godine likovno je predavao čovek sa lažnom diplomom, utvrdio je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

Miroslav R, lažni profesor likovnog, zbog toga je juče suspendovan sa posla.

"Zaprepašćena sam i ne mogu da verujem da se to desilo. Ali, škole ne proveravaju diplome, nemamo nadležnost da to radimo", kaže za "Blic" direktorka Medicinske škole Aleksandra Ber Božić.

Ona navodi da je profesor suspendovan sa posla, a slučaj je preuzeo Odsek za privredni kriminal novosadske policije.

Profesora sa lažnom diplomom sasvim slučajno je otkrila Komisija za licenciranje profesora, kaže pomoćnica pokrajinskog sekretara za obrazovanje Ljubica Srđanov. "On je u ponedeljak polagao ispit za licencu predmeta likovna kultura, pred komisijom koju je činila i profesorka Akademije umetnosti. Profesorka je rekla da on, po njenom saznanju, nije završio studije u Novom Sadu, što je potvrdila i studentska služba Akademije", kaže ona.

Kako piše "Blic", na njegovoj falsifikovanoj diplomi piše da je studije završio 2009. godine, sa prosečnom ocenom 8,00. Utvrđeno je da je on zaista upisao Akademiju, ali nikad nije završio taj fakultet, već menadžment na jednom privatnom fakultetu.

  • Marinci

    01.12.2013 02:00
    Snasao se covek
    Ovo je pis,ako je bio dobar profa,kako kazu ovde deca, ne osudjujem ga.Ima toliko morona koji predaju deci... sa sve diplomama.Imaju li diplomu da su psihicki podobni za rad sa decom i ko to proverava,po meni bar jednom godisnje na testic kod cika psihica.
  • Vandrokas

    29.11.2013 19:38
    Neka visi Pedro
    Otkrivena je prevara u jednoj skoli,valja videti da li je to falsifikat i ko je to uradio,utvrditi na vreme i samo da ne zastari krivicno delo,a to radi tuzilastvo. Medjutim ostaje jedna nedorecenost! Istice se da je pokrajinska komisija za licence profesora utvrdila nedostatak diplome akademije umetnosti,odnosno da je poznajuci kandidata to neposredno otkrila profesorka Akademije umetnosti u Novom Sadu ,na samom ispitu.Znaci kada je videla kandidata setila se da nije zavrsio fakultet.Ako je to tako onda se ne moze reci da je komisija otkrila....,nego profesorka na ispitu secajuci se svoga studenta!
    Naime postavlja se pitanje kako je administracija Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje,koja vrsi povereni drzavni posao od Republike,vrsila predhodnu proveru zakonske dokumentacije, ukljucujuci i diplomu kandidata.Izjava da je komisija otkrila bila bi tacna samo ako bi se to prethodno utvrdilo proverom dokumenata , te onemogucavanjem kandidatu da izadje na ispit.Ovako se zataskava uloga i odgovornost drzavne komisije za licence,tim pre sto profesorka nije zaposlena u drzavnom organu a mogla je i memorija da je izda. Stos je u zakonskom postupku drzavnog organa koji je ucinio propust te se postavlja pitanje da li je ovo jedini propust,te da se proveri da li sluzbenici imaju zakonske uslove za ovaj posao.
    Mislim da treba uzeti Pokrajinskom sekretarijatu ovaj povereni posao kao nestrucnom organu.U prilog ovom zalaganju postavlja se pitanje zasto Pokrajinski sekretar za obrazovanje,izricito ovlascen da potpisuje licence nije potpisao dopis skoli i drugim organima povodom ovog slucaja , nego to dopustio svom pomocniku koji nije pravnik. Mozda svestan propusta svog organa je hteo da razvodni ovaj slucaj znajuci da sluzbenici koji rade ove poslove takodje imaju sumnjive diplome.
    Na kraju ne i poslednje,da li je opste poznato da profesori umetnickih akademija ne moraju da imaju doktorsku titulu jer se smatra da je umetnost kreativna vestina proistekla iz talenta i renomea sa tim u vezi.Sapienti sat!
  • nemica

    28.11.2013 19:53
    Tužno
    U novosadskim školama pa i u mestima pored rade "nastavnici" koji predaju nemački, a imaju diplome sa neakreditovanog fakulteta- što znači da su NEVAŽEĆE.. Prosvetna ispekcija ćuti.. Odu dole u južnu Srbiju o završe za 1500 e fakultet. SRAMOTA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti