Ko zataškava trgovinu listama čekanja na Onkologiji?

Iako je Tužilaštvu dostavljen materijal za pokretanje optužnice protiv rukovodilaca Instituta za onkologiju Vojvodine zbog "listi čekanja smrti", nije poznato da li je povodom toga nešto učinjeno.
Iako je Odsek za suzbijanje privrednog kriminala još u martu 2011. godine Tužilaštvu dostavio dokazni materijal za pokretanje optužnice protiv rukovodilaca Instituta za onkologiju Vojvodine zbog "listi čekanja smrti", nije poznato da li je povodom toga nešto učinjeno.

Naime, iz Tužilaštva nam je stigao kratak odgovor da informacije povodom tog slučaja ne mogu da dostave novinarima, pozivajući se na član 10 Zakonika o krivičnom postupku, koji nalaže Tužilaštvu da informaciju dostavi samo sudu, drugom javnom tužiocu ili policiji.

Policija je istragu završila još 2010. godine, ali je nakon zahteva Tužilaštva za dopunsku istragu, kompletnu dokumentaciju vezanu za navodnu korupciju i trgovinu listama čekanja, predala početkom marta naredne godine zamenici javnog tužioca u Novom Sadu Jeleni Stojaković Mustakis.

Od tada, pa do danas, brojne nevladine organizacije, uzbunjivači i mediji tražili su rasplet ovog slučaja, međutim, do danas odgovornost za nezakonite radnje na Institutu nije utvrđena. Predsednik udruženja "Pravo na zdravlje" Miroslav Petrović sumnja da Tužilaštvo želi da zataška ovaj slučaj.

"Istraga je pokrenuta, ali se to istražuje sa željom da se nikad ne završi. Država želi da se u ovom slučaju zataška prava krivica, i to je svima jasno", kaže Petrović za Novosadski informativni portal.

Direktor "kao" smenjen

Agencija za borbu protiv korupcije u februaru ove godine pokrenula je postupak protiv direktora Instituta Dušana Jovanovića zbog sumnje da je omogućio da se na Institutu organizuje dopunski rad i da se preko reda na liste čekanja za zračnu terapiju ubacuju strani državljani.

Ova institucija tada je tražila smenu Jovanovića, a ubrzo je na čelo Instituta došao dr Ferenc Vicko. Međutim, Jovanović nije smenjen, već mu je tada istekao mandat na rukovodećoj funkciji, tako da čak ni na ta simbolična sankcija za ugrožavanje života pacijenata obolelih od najtežih bolesti nije došla na naplatu.

Miroslav Petrović navodi da izostanak kazne za Jovanovića zapravo pokazuje da ovim slučajem upravljaju ljudi daleko moćniji od lekara koji su obuhvaćeni u izveštaju koji je policija dostavila Tužilaštvu. "Da se ne lažemo - Dušan Jovanović je jedan običan doktor. Ono što bi trebalo istražiti je put kojim je to išlo, ko mu je dozvolio da to uradi, i ko stoji iza zataškavanja slučaja", navodi on.

Podsetimo, Stiven Kon, čuveni izvršni direktor vašingtonskog Centra za zaštitu uzbunjivača je u julu 2011. godine na Okruglom stolu o zaštiti uzbunjivača u Srbiji, izjavio da se slučaj trgovine listama čekanja u Sremskoj Kamenici "ne može nazvati korupcijom, već masovnim ubistvom". (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

Ovaj tekst nastao je kao zajedničko istraživanje Radija 021 i portala "Pištaljka".

  • Ivan

    28.11.2013 17:58
    Zasto da se kupe novi aparati za zracenje? Onda nece biti liste cekanja, i nece moci da se uzimaju pare. Jasno kao dan.
  • Lekar

    28.11.2013 17:32
    Mladjima prednost
    Sadašnje sistem liste čekanja ne valja. Isto čeka neko sa 16 godina, kome predstoji 60 godina života u slučaju izlečenja i neko sa 76 godina kome na žalost predstoji samo nekoliko godina života.
  • Lekar

    28.11.2013 17:29
    Kladovo umesto Kamenice
    Bolesnici će se upućivati na zračenje u Kladovo jer tamo ima slobodnih mesta a kod nas su liste čekanja. Što se ne kupe aparati za Vojvodinu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti