Sutra podela 200 besplatnih sadnica ginko drveta

Na dva mesta na Limanu, Zeleni Srbije će sutra građanima podeliti 200 sadnica ginko drveta.
Na dva mesta na Limanu, Zeleni Srbije će sutra građanima podeliti 200 sadnica ginko drveta.

Pod sloganom "Da nam Novi Sad ne bude sivi grad" aktivisti Zelenih će Novosađanima podeliti sadnice na uglu Fruškogorske ulice i Narodnog fronta i kod glavnog ulaza u Limansku pijacu od 11 do 12 časova.

Akcija se organizuje kao odgovor na nedavnu masovnu seču drveća po gradu.

- Ovom akcijom želimo da upozorimo javnost da seča drveća i uništavanje zelenih površina za posledicu imaju veće zagađenje vazduha, povećanje buke, kao i uništavanje staništa ptica koje su dragocene u regulaciji brojnosti štetnih insekata. Drvoredi i parkovske površine su ukras Novog Sada, prirodna zaštita od sunca u vrelim letnjim danima, a od vetrova u zimskim. Iz tog razloga apelujemo na nadležne da što pre obnove posečene drvorede, ali i da se angažuju u dodatnom ozelenjavanju grada - poručuju Zeleni.

Ginko drvo se na dalekom istoku zbog svojih lekovitih svojstava smatra svetim drvetom. Ujedno je i omiljena parkovska vrsta, jer je utvrđeno da prečišćava vazduh u gradovima i dobro podnosi zagađeni vazduh.

Podelom besplatnih sadnica Zeleni navode da žele da omoguće i građanima Novog Sada da se uključe u akciju ozelenjavanja grada, time što će dobijene sadnice posaditi u svojim dvorištima ili drugim odgovarajućim prostorima.

  • Mali Ginko

    26.12.2014 18:26
    ...
    Mene zarko interesuje, dal bih ja smela da posadim ginko na drzavno zemljiste? Ispred kuce vec 10 godina neuspesno pokusavaju da zasade neko bezveze drvo koje nece da se primi, a stvarno bi prijalo da tu bude nesto lepo, vec vidim ginko kao idealan za takvu priliku :)
  • Mali Ginko

    26.12.2014 18:24
    Jadan Ginko
    Prosle godine sam uzela sadnicu ginka i bas se lepo razlistala, narasla je na nekih pola metra, mozda i vise.
    Za one koji su rekli da plod smrdi, tacno je. Ginko je jednopolna bilja, sto znaci da postoji MUSKA i ZENSKA biljka. Zenska bilja posle izvesnog vremena krece da radja plodove koji kad padnu na tlo ispusta neprijatan miris.
    E sad da se vratimo na podelu sadnica i penzionere. Prosle godine su se bakice(i dekice naravno) koje zive u stanovima potukle oko toga kakav se caj moze napraviti od jadno drveta, tako mislim da to drvo nije docekalo leto, a kamoli jesen, da su ga odmah obrstile. Uopste nije uredu uzimati DRVO i drzati ga u saksiji, za ime Boga to drvo treba da naraste 30-40m !
  • Zoe

    30.11.2013 16:22
    Dimničarina
    Bio Deda Mraz i sve sadnice odneo.Građani dobili da sade šipak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti