Oko 200 učesnika protesta zbog Ekonomske škole, štrajk do daljnjeg

Oko 200 đaka Ekonomske škole protestovalo je sa svojim nastavnicima i direktorom ispred Gradske kuće zato što gradska vlast nije ispunila obećanje da će otplatiti dug ove ustanove.
Oko 200 đaka srednje Ekonomske škole "Svetozar Miletić" protestovalo je sa svojim nastavnicima i direktorom ispred Gradske kuće zato što gradska vlast nije ispunila obećanje da će otplatiti dug ove ustanove, zbog kojeg je njen račun blokiran od početka godine.

Đaci su istakli transparente sa natpisima "Da li je potreban protest za osnovne uslove?", "Najveća škola u Srbiji. Možete li biti odgovorniji", "Kuvar na praksi podove briše, svakim danom sve je niže", "Dok mi učimo kosinus i sinus, račun škole otiš'o u minus" i mnogim drugim.

Predsednica sindikata ove škole Aleksandra Ranin, rekla je da su zahtevi nastavnika, đaka i njihovih roditelja nepromenjeni i da očekuju od grada da će ispuniti dato obećanje. Prema njenim rečima, najugroženiji su učenici ugostiteljskog smera, koji od kuće donose hranu za praksu, o čemu svedoči i transparent sa natpisom "staro zdanje, nema za tiganje".

Podsetimo, zaposleni u srednjoj Ekonomskoj školi "Svetozar Miletić" počeli su juče štrajk, jer im Grad nije ispunio obećanje da će im odblokirati račun do sredine novembra. Časovi su skraćeni na pola sata i prema rečima direktora škole Nebojše Bulatovića, tako će biti do daljnjeg.

Prema podacima sa sajta Narodne banke Srbije, dug škole iznosi nešto manje od devet miliona dinara.

Grad krivi prethodnu vlast i prebacuje problem na Pokrajinu

Iz Gradske kuće poručuju da su radovi u ovoj školi zbog kojih je problem i nastao, naručeni su i izvedeni u toku mandata prethodne gradske vlasti bez znanja i saglasnosti Gradske uprave za obrazovanje.

"S obzirom na to da nije bio raspisan tender za izvođača radova, što je zakonska obaveza, ne postoji odgovarajuća dokumentacija po kojoj bi se dalje postupalo. U takvoj situaciji, novac za ovu namenu nije ni mogao biti planiran u budžetu Grada za 2013. godinu", stoji u saopštenju.

Predstavnici gradske vlasti ponovo su rekli da će nastojati da reše problem ove škole, a da štrajkači u međuvremenu treba da se obrate Pokrajini na koju je Ministarstvo prosvete prenelo osnivačka prava. (V. K.)

  • Ucenik

    04.12.2013 19:26
    Obecali deci bolje ocene iz vladanja, pa svi potrcali na ulice :(
  • Novosadanka

    04.12.2013 10:06
    Eto silni novci se bacaju za Novu godinu, a jedna ugledna obrazovna institucija nema ni za rad,sram vas bilo gradska vlasti!
  • joj

    04.12.2013 07:01
    ne mogu da verujem
    ovo je strasno sta uradise od jedne ugledne skole koja se nalazi u samom centru ....jadna ova deca kroz sta prolaze umesto da sede u svojim klupama oni jadni na ovoj hladnoci stoji dok kosuljasi trljaju stolice sramota za novi sad boze pa da li ti kosuljasi imaju decu savest ..........

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti