Ombudsman će dati preporuku da se odžačarina naplaćuje drugačije

Povodom učestalih primedaba zbog novog nameta - odžačarine preko računa "Informatike", pristiglih usmeno i pismeno, zaštitnik građana će dati preporuku da se naplata organizuje drugačije.

Novosađani nezadovoljni radom komunalnih preduzeća, gradskih uprava i inspekcija sve češće se obraćaju zaštitniku građana sa spiskom problema.

Učestale su i primedbe roditelja u vezi sa dnevnicama prosvetara za ekskurzije, a negoduju i zbog školskih kuhinja i užine.

Od početka godine do sada, po rečima gradskog ombudsmana Aleksandra Grujića, na njegovu adresu je stiglo više od 300 pismenih pritužbi, što je više nego prošle godine, dok su znatno brojniji oni koji dolaze lično ili preko telefona ispričaju svoj problem.

"Nekoliko roditelja se žalilo zbog toga što se na časovima u pojedinim osnovnim školama đacima dele flajeri o privatnim časovima iz raznih predmeta, školama klavira i slično, koje organizuju prosvetari iz drugih škola", priča Grujić za Novosti: "Tražili smo da se škole u kojima ovo postoji izjasne, a o toj pojavi ćemo obavestiti školsku upravu i člana Gradskog veća za obrazovanje. Pitanje je kako se dozvoljava promoterima da bez problema ulaze u školsku zgradu."

Povodom učestalih primedaba zbog novog nameta - plaćanje odžačarine preko računa "Informatike", pristiglih usmeno i pismeno, zaštitnik građana će dati preporuku da se naplata organizuje drugačije. Po njegovim rečima, lokalna samouprava po zakonu ima pravo da uvede odžačarinu, ali je problem način naplaćivanja, kojeg nisu izuzeti građani koji nemaju odžak.

Pojedini Novosađani su se žalili na bilborde, odnosno lokacije na kojima su postavljeni, tvrdeći da grad ima ugovor s jednom firmom o ovim reklamama. U službi gradskog ombudsmana kažu da se istražuje povodom tih primedaba.

Novosađani se, ipak, najviše žale na javna komunalna preduzeća čiji je osnivač grad, a zamerke imaju i na gotovo sve gradske uprave. Sve više stižu i pritužbe upućene na račun privatnih izvršitelja, koji sve češće kucaju na vrata Novosađana.

  • Max

    04.12.2013 19:07
    ИНФОРМАТИКА
    Укините Информатику, не служи ничему осим прању пара...
  • JustinaNS

    04.12.2013 15:46
    Smetaće Deda-Mrazu
    E, kako je zimsko doba, vreme aktiviranja 'smederevaca' u zgradi s daljinskim grejanjem u 108 stanova, da mi zatražimo da nam se u roku "od odmah" očiste nevidljivi dimnjaci. Dimničari će reći da je to nemoguće, može naleto, za dve godine... Zaštitniče, je li to osnov za suspendovanje naših obaveza prema "Stanu? Još samo fale 'glavarina' i danak u krvi, pa čista poezija od turske feudalne tvorevine u našem gradu.
  • 04.12.2013 14:10
    Anonimus - Exc - A sta Vi mislite
    Poštovani, Vi nemate pravni osnov za takvo fakturisanje kako navodite, a oni imaju - gradsku odluku. Zakonom je propisano da ako odlukom jedinice lokalne samouprave (grad/opština)nije predviđeno zaključenje pojedinačnih ugovora (a ns odlukom o dimničarini nije), na UGOVORNI ODNOS se neposredno primenjuju odredbe te odluke. Dakle, postojanje ugovora je nepobitno, pa odatle crpite mogućnosti da otkažete isti. Građani, morate znati da je ova odluka potpuno legitimna i sve dok je ustavni sud ne obori ili je skupština ne ukine ili izmeni, ona važi a tako i obaveza plaćanja. Nijedan sud na svetu vas neće osloboditi obaveze plaćanja, ako prethodno ne preduzmete radnje koje sam izložio. Ja sam objasnio mehanizam kako je najbolje postupiti u trenutnoj situaciji, ukoliko ne želite da plaćate, a da posle ne kukate zbog prinudnog izvršenja. Verujte mi da vas zakon uvek može zaštititi, ali morate koristiti pravna sredstva!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti