Novosađanka dobila stipendiju od 60.000 evra u Londonu

Marija Lesjak sa novosadskog PMF-a jedina je studentkinja sa Balkana koja je dobila stipendiju na prestižnom Univerzitetu "College London", vrednu 60.000 evra.
Marija Lesjak sa novosadskog PMF-a jedina je studentkinja sa Balkana koja je dobila stipendiju na prestižnom Univerzitetu "College London", vrednu 60.000 evra.

Mukotrpnim radom izborila se da stiče znanje na fakultetu koji je iznedrio 27 nobelovaca.  Ona će tokom školovanja biti deo tima koji radi na pronalasku leka protiv anemije.

Stipendiju koju je dobila dodeljuje UCL (University College London) studentima koji nisu iz zemalja Evropske unije, niti su članice Komonvelta, a svake godine je dobije samo 40 studenata iz celog sveta. Stipendija omogućava potpuno besplatno školovanje, koje je inače veoma skupo.

"Konkurencija za stipendiju bila je velika ali borila sam se i sve vreme verovala u sebe, pa se na kraju trud isplatio. Stupila sam u kontakt sa profesorom u Londonu, koji mi je sada i mentor. Dopisivali smo se o istraživanjima kojima smo se oboje bavili, ja u Srbiji, a on u Londonu. Podržao me je prilikom konkurisanja i dobila sam stipendiju", kaže Lesjak.

Smatra da je za dobijanje stipendije bilo presudno to što je veoma rano počela da objavljuje naučne radove u eminentnim svetskim časopisima koji su proistekli iz njenog naučnog rada. Marija tri godine uspešno radi doktorat iz oblasti molekularne biologije u Londonu, a istraživanja su bazirana na uticaju jedinjenja iz hrane biljnog porekla.

"Ova istraživanja su aktuelna zbog potencijalne terapijske primene u poremećajima koji su u vezi s metabolizmom gvožđa, kao što je anemija. Obuhvataju korišćenje najmodernije tehnike iz oblasti molekularne biologije i već smo došli do veoma zanimljivih rezultata", kaže Lesjak.

Ističe da će sada biti u prilici i da uporedi dva potpuno različita sistema školovanja, srpski i engleski.

"Kada bi studentima Novosadskog univerziteta bio dostupan samo mali deo novca iz londonskih fondova, oni bi znali to da iskoriste na najbolji mogući način i rezultati ne bi izostali", uverena je Lesjakova.

Na Univerzitetu "College London" trenutno ima 30.000 studenata.

  • eeeeeeeee

    05.12.2013 06:53
    svaka cast
    samo napred cestitke i predstavi nas u najboljem svetlu i pokazi da smo mi najbolji narod na celoj planeti....
  • Uncas

    05.12.2013 06:52
    Ček malo...Kako li je dobila stipendiju,a nije se slikala u donjem vešu na Facebooku??!! ;)
    Ženski svete,jel vidite da može!!!!
    Da bi postao jedna LEPA vest nemoraš da se srozavaš,već se potrudi da budeš bolji ....
    Čestitke devojci i uspeh u karijeri...
  • 05.12.2013 06:52
    bole
    Sretno ti bilo Marija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti