Festival "Vivisect" od danas u Radio kafeu

Festival dokumentarnog filma o ljudskim pravima "Vivisect" održava se od danas do 11. decembra u Radio kafeu.
Festival dokumentarnog filma o ljudskim pravima "Vivisect" održava se od danas do 11. decembra u Radio kafeu.

Na festivalu koji se organizuje povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, premijerno će biti prikazana tri filma.

U ponedeljak u 19 časova prikazuje se film Hermana Vaskea "Balkanski duh" koji vodi gledaoce na truckavu vožnju kroz kreativni svet Balkana.

U dokumentarcu govore svetski priznata umetnica performansa, Marina Abramović, glumica Andželina Žoli, koja je za svoj rediteljski debi izabrala temu Balkana; muzičari poput Baba Zule i Gorana Bregovića, kao i legendarni filmski reditelj, Dušan Makavejev; sasvim različiti režiseri, kao što su Jasmila Žbanić i Emir Kusturica; i, na kraju, kao predstavnici mladih kreativnih ljudi, tu su umetnice Flaka Haliti i Eleni Angelopoulos.

Film "Balkanski duh" pokazuje da se u ovom regionu, posle decenija ratova i uništenja, rađa nova kreativnost. Mladi kreativci žude da sruše predrasude Zapada prema Balkanu i pronađu novu kreativnost izvan ustaljenih pravila.

Druge festivalske večeri, takođe u 19 časova, prikazaće se film Sabrine Ditus "Urbane molitve: otkrivanje religije u gradu". Novi verski pokreti javljaju se širom sveta i u svim religijama. Religioznost više nije pojava vezana za ruralne krajeve.

Naprotiv: religija se preselila u gradove, a odlazak na nedeljno bogosluženje postao je za žitelje metropole nešto sasvim uobičajeno. Religija se ponovo otkriva baš u velikim gradovima. Dokumentarni film "Urbane molitve – otkrivanje religije u gradu" bavi se tim fenomenom u tri grada: Lagosu, Istanbulu i Berlinu.

U Lagosu, najveća crkva može da primi pet puta više vernika nego najveći fudbalski stadion na svetu. U nekadašnjoj istanbulskoj četvrti za siromašne, poput pečuraka niču bogate zajednice koje su osmišljene tako da kombinuju religiozan i moderan način života. U Berlinu, nekadašnjoj "prestonici ateizma", danas ima preko trista različitih verskih zajednica. Film "Urbane molitve – otkrivanje religije u gradu" prikazuje nove urbane oblike vere i religije u metropoli i njihov uticaj na život u gradu.

Poslednja projekcija na ovogodišnjem Vivisect festu biće film Judžina Jareckog "Kuća u kojoj živim" koji je dobio nagradu na "Sundance festivalu" i koji će se prikazati u sredu 11. decembra u 19 časova.

U poslednjih četrdesetak godina američki rat protiv droge broji 45 miliona uhapšenih, a od Amerike je načinio najveći svetski zatvor. Uprkos svemu tome, droga je danas u Americi jeftinija, čistija i dostupnija nego ikada pre. Sniman u više od dvadeset američkih saveznih država, film "Kuća u kojoj živim" donosi potresne priče sa svih nivoa američke borbe protiv droge – od dilera do ucveljenih majki, od policajaca iz odelenja za narkotike do senatora, od zatvorenika do federalnog sudije.

Sve te priče postavljaju goruća pitanja: Šta je prouzrokovalo taj rat? Šta ga nastavlja? I šta se može učiniti da se on okonča? Pored toga što na sveobuhvatan način daje analizu četrdesetogodišnjeg rata protiv droge, ovaj film preispituje rasne i klasne sukobe i kapitalizam u Americi, upozoravajući na tragične posledice pogrešno vođenog sistema koji se uzda u one najneuspešnije u društvu kako bi se održao.

Organizatori podsećaju da je ulaz na sve projekcije besplatan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti