Raste broj žena u Sigurnoj ženskoj kući

Sve više žena u Novom Sadu prijavljuje slučajeve nasilja u porodici Sigurnoj ženskoj kući.
Sve više žena u Novom Sadu prijavljuje slučajeve nasilja u porodici Sigurnoj ženskoj kući.

Prema rečima Nade Padejski, za prvih deset meseci ove godine, došlo je do porasta prijava za 56 odsto u odnosu na prošlu.

"Raste i broj korisnica Sigurne ženske kuće i to su žene koje su fizički ugrožene, žene koje se suočavaju sa problemom ugrožavanja telesnog integriteta. One su prinuđene da potraže pomoć u skloništu", kaže Padejski. Ona dodaje da je od 2006. godine, otkako postoji Sigurna ženska kuća, do sada 854 žena bilo kod njih smešteno. Oko 900 je dolazilo na razgovor i psihološku pomoć, a 3.280 žena je dobilo savetovanje telefonom.

Padejski navodi da novac nije organičavajući faktor u pružanju podrške ženama, jer Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu stabilno finansira Sigurnu žensku kuću, ali je rad sa žrtvama kompleksan jer neretko počinioci nasilja ugrožavaju objekat Centra i radnike.

U suzbijanju nasilja u porodici veliku ulogu ima i policija, koja je umrežena sa Centrom za socijalni rad. Nenad Erdeljan iz novosadske Policijske uprave kaže da se policija veoma često na terenu susreće sa direktnim fizičkim nasiljem u porodici.

"Policija interveniše tako što razdvaja nasilnike od žrtve i omogućava zaštitu i pružanje zdravstvene i druge socijalne pomoći", kaže Erdeljan, ističući važnost saradnje svih institucija, kako bi se nasilje što efikasnije suzbilo. (Suzana Stojićević)

  • olly

    09.12.2013 09:27
    porodica
    Da,da tako je to u zemlji Srbiji gde je najvaznije da ispostujes roditelje i bioloski sat, da se udas do 30. pa onda i svu ostalu rodbinu...tako je to kad su zene naucene da drugi treba da ih izdrzava ili je tako najlakse, pa svasta trpe ..a onda dodje na red i na ono -Sta ce reci komsije ako se razvedes ili Necu da se razvedem zbog dece...da,da samo vi zivite zbog drugih i statistika ce biti jos crnja...naravno, na decu niko i ne misli u tom svom kukavicluku...farsa za komsiluk, tuga u 4 zida...
  • zar je vazno

    06.12.2013 22:15
    Eh, u Stradiji na prvom mestu stradaju zene i deca... :(
    Tuga...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti