Andrea Lukači - jedina žena kovač u Novom Sadu

"Ženski poslovi" je kovanica koja se u Srbiji seksistički koristi za pojedina zanimanja, ali Novosađanka Andrea Lukači se bavi nečim sasvim drukčijim. Ona kuje gvožđe.
"Ženski poslovi" je kovanica koja se u Srbiji seksistički koristi za pojedina zanimanja, ali Novosađanka Andrea Lukači se bavi nečim sasvim drukčijim. Ona kuje gvožđe.

Andrea Lukači (29) jedina je žena kovač u Novom Sadu, ali kako ona pretpostavlja i šire. Ovim poslom se aktivno bavi već osam godina, iako je od malena sa ocem u porodičnoj kovačnici provodila letnje raspuste kao njegov šegrt.

"Kovanje je naš porodični posao i svi smo uključeni u ordžavanje ovog starog zanata. Ja sam od malena uz oca naučila zanat i zavolela sve u vezi sa njim. Volim gvozđe, miris vara i gvozđa dok se brusi, a pritom ovaj posao ume da bude jako kreativan", počinje za 021 svoju priču Andrea.

Mlada zanatlijka ističe da se tokom svoje kovačke karijere susretala sa raznim predrasudama i stereotipima, kako kolega i saradnika, tako i svojih klijenata.

"Često se osećam neprijatno kad odem u nabavku materijala za kovačnicu, prodavci me ne shvataju ozbiljno jer sam žena. Jednom prilikom smo radili na rekonstrukciji zgrade u centru, moja mama i ja dobijale smo neprijatne poglede i komentare, na neki način bile smo i sabotirane od strane ostalih majstora, jer su smatrali da ženama nije mesto na skeli", govori naša sagovornica.

Andrea koja ne deli poslove na muške i ženske, navodi kako i klijenti umeju da budu skeptični kada treba ženi da povere posao.

"Imam sreće da moj otac uvek stoji iza mene. Čak iako klijenti nemaju poverenje u mene, tata preuzima posao koji na kraju sama ili zajedno sa njim završim. Kad vide rezultat mog rada sve predrasude prestaju", dodaje Andrea.

Novosadska zanatlijka nežnih ruku ali gvozdene snage, tehniku i snagu navodi kao najvažnije elemente u radu i objašnjava da je "potrebno znati kako lupati čekićem pola dana, a da se ruka ne umara".

Ona kaže koliko je ručni rad nemerljiv sa mašinski proizvedenim gvozđem, ali nažalost ljudi to sve manje cene. Kod ručno kovanog gvožđa svaki deo je različit i ne može se ponoviti, ali na njenu sreću ipak postoje oni kojima je to važno i spremni su da plate ručne radove.

Andrea sa ocem pravi mehanizme za satove i održava mnoge po Vojvodini. Održavaju sat na Petrovaradinskoj tvrđavi, obnovili su sat na katedrali u centru Novog Sada, čistili oksidirane lustere u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima, kao i one u novosadskoj Sinagogi. Imaju klijente širom Vojvodine, a bliski saradnik im je i gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Andrea Lukači je trenutno u drugom stanju i čeka prvo dete pa je na pauzi, ali kako kaže, jedva čeka da ponovo uzme čekić u ruke i pravi nova umetnička dela. (Radoslava Ristić)

  • Rudi

    08.12.2013 20:21
    Nije apoteka,ali...
    Babin brat je bio kovač u Malom Iđošu i sećam se dobro kako je izgledala njegova radionica.
  • 08.12.2013 17:02
    @rudi
    Ovo nije apoteka ili pekara, ovo je ipak radionica, a ti očito nemaš predstavu kako šta izgleda
  • Zemljoposednik

    08.12.2013 12:29
    iz Srema
    Pre 25 godina na dedinoj kuci u Pazovi limariju je obnavljao bracni par limara, secam se da je moj otac govorio da je gospodja bolji majstor od supruga... a po kucama su nekad molerisale zene, kuma moje babe je bila priznati moler i u starijim godinama, i danas pricaju o njenom umecu sa valjkom. Uostalom, nekad je postojalo drustveno preduzece Jadran, za molersko-farbarske radove i u njemu je vecina zaposlenih bila zenskog roda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti