Vučević: Pokrajinska vlast izgubila legitimitet

Usklađivanje Statuta Vojvodine sa Ustavom treba da uradi novi saziv pokrajinske skupštine, jer je aktuelna Vlada Vojvodine u ovom trenutku izgubila i legitimitet i legalitet budući da je svoju politiku i svoje odluke tvorila na Statutu koji je u dobroj meri pravno manjkav i neutemeljen, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
Usklađivanje Statuta APV sa Ustavom treba da uradi novi saziv Skupštine AP Vojvodine, jer je aktuelna Vlada Vojvodine u ovom trenutku izgubila i legitimitet i legalitet budući da je svoju politiku i svoje odluke tvorila na Statutu koji je u dobroj meri pravno manjkav i neutemeljen, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Vučević smatra da je odluka Ustavnog suda Srbije mogla biti pretpostavljena obzirom na prethodnu odluku po pitanju zakonitosti, odnosno ustavne usklađenosti, Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, koji je , kako je rekao, pravni akt više snage od Statuta AP Vojvodine.

"Statut AP Vojvodine je u dobroj meri protivzakonit i protivustavan i kao takav neodrživ. Pokrajinska vlada je svoj legitimitet odavno izgubila, što je potvrđeno u svim delovima Vojvodine i nadam se da će tako biti i na izborima u Odžacima sledeće nedelje", rekao je Vučević.

On je dodao da je Vlada Vojvodine izgubila legitimitet i zbog toga što je svoju politiku "koncipirala na ovom statutu i na činjenicama da je statut nešto što je valjano i kvalitetno urađeno", a danas, kako je kazao, "imamo sasvim drugi rezultat njihove politike".

Vučević je ponovio da bi najnormalnije i najprirodnije bilo da usklađivanje Statuta AP Vojvodine sa Ustavom i zakonima Republike Srbije učini novi saziv pokrajinske skupštine, ali je dodao da pretpostavlja da postojeća većina u Skupštini AP Vojvodine tako ne misli i da će, kako je kazao, "na sve načine pokušavati da naprave neku novu pravnu gimnastiku kako bi se održala na vlasti".

Prema Vučevićevim rečima vladajuća većina u pokrajinskoj skupštini ima suštinski problem kako da građanima Vojvodine, nakon odluke Ustavnog suda Srbije i nakon održavanja izbora širom AP Vojvodine, što lokalnih što u mesnim zajednicama, objasne da su legitimisani kao predstavnici građana Vojvodine.

"Oni tvrde da su dobili prostor za usklađivanje i da se, eto, ništa strašno u suštini nije desilo. Šta god da se desi i šta god pokazalo da je njihova politika loša oni kažu da to nije bitno", zaključio je Miloš Vučević dodajući da je evidentno da je vladajućoj većini u AP Vojvodini "jedino važno da još koji mesec ili još koji dan duže ostanu na vlasti".

  • AA

    12.12.2013 18:35
    neumorni
    5 dana prošlo od vesti i sns botovi još uvek svraćaju i ostavljaju komentare. Ti su baš ozbiljno shvatili svoja zaduženja. Valjda je fora da na vrhu bude bar 10 hejterskih komentara na račun pokrajine.
  • Radivoje Rokvić

    12.12.2013 10:26
    @Justina
    "Gospodin Pajtić će sačuvati naše jer - Vojvodina, pre svega!" - Ne znam da li da plačem ili da se smejem.
    Justina, za sada vodite na tabeli najglupljih botovskih komentara. Naravno, svi botovi ravnopravno učestvujete i šaljite, šaljite, šaljite.... Mislio sam da je teško pobediti ex-radikale ali vi ste potrudili i to se isplatilo.
  • Zoran

    11.12.2013 11:32
    Visoko C i horski

    G. Vucevicu, prepustite gradjanima da to mnogo jasnije i glasnije kazu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti