Pedeset neeksplodiranih bombi u Novom Sadu

U Novom Sadu i okolini je posle NATO bombardovanja ostalo čak 50 neeksplodiranih projektila, ali nema tačnih podataka o bombama iz prethodnih ratova.
U Novom Sadu i okolini je posle NATO bombardovanja ostalo čak 50 neeksplodiranih projektila, ali zato ni policija ni vojska nemaju tačne podatke o tome koliko je i na kojim lokacijama ostalo neeksplodiranih bombi iz prethodnih ratova, poput tonu teške bombe koja je u subotu pronađena u centru Beograda.

Pretpostavlja se da NATO bombi ima u Dunavu, oko porušenih mostova, ali i na drugim mestima koja su više puta gađana, poput novosadske rafinerije. Osim toga, na delu priobalja kod Novog Sada gotovo svake godine se otkrije poneka granata zaostala iz Drugog svetskog rata.

- Pretpostavljamo da one dolazi ili sa nekog potopljenog broda ili da se one jednostavno nalaze u zemljištu koje Dunav spira - kaže za "24 sata" Bratislav Rančić, načelnik Uprave za civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Istoričar Bogoljub Savin kaže da je Novi Sad detaljno očišćen od zaostalih bombi iz rata, ali da bi one eventualno mogle da budu pronađene na području Limana.

- Ulica Maksima Gorkog, koja se za vreme Drugog svetskog rata zvala Cara Nikolaja, kao i okolne ulice, ubedljivo su najviše bombardovane zbog blizine tadašnjeg Železničkog mosta. Takođe, mnogo je bombardovan i deo oko današnje "Elektrovojvodine", gde se tada nalazila Električna mreža. Tu bi možda i mogla da bude nađena neka zaostala bomba, ali gde ih tačno ima i da li ih ima uopšte, nikada se ne može znati sa sigurnošću - kaže Savin.

Prošle godine su u blizini gradilišta Žeželjevog mosta pronađene tri neeksplodirane ručne bombe. Bombe su našli radnici, a iste su i uništene na licu mesta.

  • 09.12.2013 12:36
    @Anonimus
    Hm. Da, osim što su te fotografije kod nas i što se neke čak mogu naći na internetu. Al nema veze, važno je pametovati.

    Naravno, ove fotografije nisu ni približno stoprocentno rešenje, niti je na osnovu njih "lako" utvrditi gde je nešto nakon toliko godina, naročito u mulju Dunava.
  • bomba

    09.12.2013 12:17
    @anonimus
    Nije bas tako sve jednostavno: uputis zahtev i dobijes planove,fotografije i sl.
    Isti su nas bombardovali i 1999.god. i to i
    kasetnim bombama.
    Da li su dali planove i fotografije tih "milosrdnih akcija"?
    Malo morgen!
  • izdajnik

    09.12.2013 11:44
    PatriJote negoduju .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti