Počinju kontrole prodaje petardi i vatrometa

Inspektori iz Uprave za vanredne situacije krenuće narednih dana u kontrole prodavnica i uličnih prodavaca petardi, vatrometa i druge pirotehnike.
Inspektori iz Uprave za vanredne situacije krenuće narednih dana u kontrole prodavnica i uličnih prodavaca petardi, vatrometa i druge pirotehnike.

Kako je za "Dnevnik" rekao načelnik Uprave Boško Pilipović, niko ne može da prodaje pirotehnička sredstva ukoliko nema odobrenje za to. "Prilikom obilaska prodavnica pirotehnike inspektori će kontrolisati da li je roba u tim objektima u skladu sa naznačenom na dozvolama i ukoliko se prodaje makar jedan proizvod, a da nije na tom spisku, radnja će biti zatvorena. Narednih dana putem medija, učestalo ćemo se obraćati i sugrađanima, koje ćemo uputiti u opasnosti upotrebe pirotehnike", rekao je Pilipović.

Upotreba petardi je najčešća pred novogodišnje i božićne praznike, a nepropisnim rukovanjem prouzrokuje se najveći broj povreda tokom prazničnih dana. Najčešće stradaju šake, oči, lice, a neretko dolazi i do oštećenja sluha.

U prodavnicama pirotehničke opreme ističu da deca mlađa od 14 godina ne mogu kupiti ništa od pirotehnike, jer je to po zakonu zabranjeno, a vlasnici radnji i trgovci strogo pridržavaju te restrikcije.

"Prodavnica radi samo mesec i po dana kada je sezona proslava, od početka decembra do polovine januara, pa niko od vlasnika neće rizikovati i prodavati deci mlađoj od 14 godina, kako im radnje ne bi bile zatvorene. Što se tiče prodaje pirotehnike, koja se svrstava u prvi razred, nju mogu kupovati deca od 14 godina i to su male petarde i druga sredstva koja su bezbedna za rukovanje, dok drugi razred pirotehnike mogu uzimati samo stariji od 18 godina",  objasnio je trgovac Damijan Šihadi za "Dnevnik".

Šihadi je naveo da svakodnevno u radnju dolaze deca mlađa od 14 godina, a kako bi proverio koliko godina imaju od njih zahteva pokaznu kartu.

"Ako mi se učini da je dete mlađe od 14 godina onda od njega tražim pokaznu kartu za gradski prevoz, jer se na osnovu jedinstvenog matičnog broja upisanog na karti može videti koje godište je dete. U slučaju da je mlađe ne prodajem im pirotehniku, jer neću da rizikujem da im se nešto dogodi pa da ja budem kriv", rekao je Šihadi.

Šihadi objašnjava da su pirotehnička sredstava mnogo bezbednija ukoliko su kupljena u legalnim radnjama.

"Kako bi prodavali pirotehniku mi smo morali da nabavimo sve dozvole i papire. Naša roba je prošla kontrole i imamo rešenje da je dozvoljena za upotrebu. Osim toga, na svakom proizvodu postoji deklaracija na kojoj piše gde je proizveden, kako se upotrebljava, a naznačeno je i upozorenje od opasnosti. Takođe, svaki kupac iz radnje ne može izaći bez računa, te ukoliko mu se zbog neispravnosti robe nešto dogodi prilikom upotrebe naše pirotehnike, on može da zahteva odštetu od radnje", objasnio je Šihadi.

  • Majka

    11.12.2013 08:01
    Moje dete koje ima 13 godina kupuje uredno petarde i zvrkove 1. razreda u ulici Svetislava Kasapinovića i zahvaljujem se trgovkinji koje objašnjava mom detetu kako da bezbedno koristi pirotehniku. Proverila sam tvrdnje medija i prodavaca i utvrdila da je prodaja 1. razreda dozvoljena svima maloletnim licima. Bolje je da dete kupi u legalnoj prodavnici gde će mu objasniti nego na pijaci.
  • @ Dada

    10.12.2013 14:54
    "Nekupuje moje dete petarde ja sam moju decu naučila šta su petarde i moja deca nenose pare u školu već jedu školsku užinu."

    Jedu skolsku uzinu??? Ti bacas pare na skolsku uzinu??? Prosetaj se malo po skoli pa ces videti kako zavrsava ta skolska uzina koja se narucuje od pojedinih pekara u gradu. Uzina je razbacana po hodnicima i skolskom dvoristu koliko je "kvalitetna". Ako svojoj deci zelis dobro ne uplacuj im uzinu u skoli, spremi im nesto kod kuce pa neka ponesu sa sobom. Da im na krisku hleba namazes masti i aleve paprike veliku uslugu bi im napravila nego da jedu masne mekike koje su se przile u uzeglom ulju, kroasane sa sunkom koja je ispod svakog nivoa, pizza parce koje je kao zvakaca guma.
  • Poznavalac propisa

    10.12.2013 13:04
    Nepoznavanje Zakona
    "Pirotehnička sredstva za zabavu razreda 1. smeju se prodavati tokom cele godine i licima mlađim od 18 godina."
    Ovo je izvod iz Zakona gde se nigde ne pominje starosna granica od 14 godina.
    021 je bi trebao da intervjuiše o Zakonu inspektore Sektora za vanredne situacije, a ne nekog prodavca koji ne poznaje te zakone.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti