"Bolje da sam ostao u zatvoru, nego što sad prodajem na Najlonu"

"Marks za 150, Lenjin za 100, a Tito za 70 dinara. Nosi sve, taman pijačarinu da platim i odoh", reči su jednog trgovca sa Najlona.
"Marks za 150, Lenjin za 100, a Tito za 70 dinara. Nosi sve da ih se rešim. Taman pijačarinu da platim i odoh", reči su jednog trgovca koji se bavi prodajom knjiga na Najlonu.


Pesma koju piše jedan promrzli prodavac

Malo dalje od improvizovane knjižare se nalaze tezge sa garderobom, kojom se ne bi postideli butici po gradu, iako je u pitanju polovna roba.

"Vidiš sine, ovo ti je Švaba obukao dva, tri puta, ne više. Malo uštirkaš i kao novo, evo pogledaj mene. Najke jakna, patike Adidas, i ova mačka na trenerci, kako se ono zove... Puma, da! Ovo je sve polovno iz Nemačke. I šta mi fali? Ja sam ti radeći ovde na Najlonu sagradio kuću, pa ti vidi", ponosan je vlasnik "butige".

Njegov komšija koji prodaje zarđale delove automobila čija je proizvodnja prekinuta verovatno još u prošlom veku, nema baš tako optimističan stav. Kaže: "Bolje mi bilo u zatvoru. Vratio sam se nedavno, ljuštio krompir za dnevnicu. Uzmem jednu crvenu, a ovde se smrzavam čitav dan i budem srećan ako pazar pređe 500 dinara. Nema, bre, više ni da se krade. Dotle je došlo", vrti glavom prodavac, gladeći obrijanu glavu.

Ovakav stav imaju skoro svi ostali koji se ne bave trgovinom uvozne robe. Jedna baka koja prodaje vunene čarape kaže: "Sve je gore i gore. Jedva preživljavamo. Neki jadnici kupuju ovde na pijaci sitnice za 50 dinara i onda ih opet, negde sa strane, preprodaju za 60 dinara ili manje", priča ona.

Ništa bolje nije ni onima koji prodaju povrće. "Ma užas", viče jedan poljoprivrednik, "dosta stvari bacam posle. Zimi promrzne, a leti mi sagnjili. Nekad bacam i skoro polovinu onoga što donesem".

"Kriminalci"

Preko puta njih, prodavci suhomesnatih i mlečnih proizvoda, a i manje više, svega ostalog što se može naći u manjoj prodavnici isto kukaju kako ide slabo. Budući da sve što prodaju, stiže iz Mađarske, imaju manjih problema sa inspekcijom jer je to što prodaju nelegalno.

Ipak, to ih ne sprečava da kad ovi odu, oni nastave dalje po starom. "Od nečega se mora živeti", sležu ramenima "kriminalci".

Sa druge strane, prodavcima bele tehnike ne ide tako loše. "Našao sam se u ovome. Radim već pet godina i nije mi loše. Konkurencija je jaka, ali nije to najveći problem. Carina je gadna. Skupo ko đavo, a ovi sad od gore pritisli, onaj Vučić i ostali, ali ja svoje uvek platim", kaže on.

Vučić se spominje i na drugom kraju pijace. "Uzeo sad gospodin da hapsi. Umesto da pravi radna mesta da narod ovako go i bos ne ide po ovim šugavim buvljacima i da ja ne moram prodavati držalje za sekire, on hapsi. Pa kad već hoće, onda bi trebao da uhapsi Nikolića, Dačića i sebe. E, onda je završio posao", viče jedan najlonski politički analitičar. (Miloš Macura - učenik II razreda gimnazije Isidora Sekulić)

Ovaj tekst nastao je u produkciji projekta "Grad kroz moje oči".

  • 12.12.2013 08:03
    @Anonimus
    "Tekst je po meni naručen da opravda švercere koji su nas doveli do ivice propasti."
    Dakle, tvoj komentar je teško iskomentarisati. Znači, za ovo stanje u zemlji su krivi šverceri. Ništa Miško, Beko, privatizacije, Kolubara, Srbijagas, gajbice, računi na Kipru i ostalim egzotičnim destinacijama. Čoveče, imaš li ti zvaničnu dijagnozu ili si samo obična budala?!
  • 11.12.2013 16:37
    Tekst je po meni naručen da opravda švercere koji su nas doveli do ivice propasti. Ako neko misli da je meni žao tih što "uvoze" i preprodaju, a ne plaćaju ni bogu tamjan, gadno se prevario. Iz države se iznesu milijarde zahvaljujući toj "trgovini". Nema para u državi? Pa ne može ih ni biti kada ste sve izneli iz nje. Pri tome, šta treba koji političar da radi je priča u prazno. Našem narodu ništa ne valja. Uvek se javi neko sa "boljim" predlogom. Bolje mislite šta vi sami treba da radite. Nikoga ne branim, samo kažem da ne možete pričati o poštenju i uređenoj državi, a švercovati robu.
  • MonteDushano

    11.12.2013 13:35
    Komentar
    Jako teško jeste, to da. Ovo je Srbija, zemlja paradoksa i opšte nefunkcionalnosti. Ali, ako misliš da ti je bolji ostanak u zatvoru.. onda si patološki lenj, smisli drugo ili novo da radiš ako ne želiš prodavati na Najlonu, čak i ako te prži sunce leti a zimi se smrzavaš (svako ko živi na ovim krajevima Zemlje, normalno je da imamo opreme). Napravi nešto za sebe i poradi na tome, a pošto je sve u glavi, nema negativnog razmišljanja i više ćeš zato zarađivati. Ne može niko da te tera da veruješ u to, a moraš, kažem tako jer to se događa stvarno. Mani se ćoravosti kao što su čitanje vesti o politici, oni svisoka su slabići, ne samo lopovi. Srećno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti