Zaposleni u zdravstvu traže da se lekari bave svojim poslom, a ne administracijom

Oko 250 zdravstvenih radnika i predstavnika Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti okupilo se danas na Pozorišnom trgu gde je održana javna sednica na kojoj su prisutni pozvali Vladu da ne uvodi porez na zarade.
Oko 250 zdravstvenih radnika i predstavnika Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti okupilo se danas na Pozorišnom trgu gde je održana javna sednica na kojoj su prisutni pozvali Vladu da ne uvodi porez na zarade.

Predsednica vojvođanskog ogranka Sindikata Dunja Civrić, izjavila je da veliki problem zaposlenih u zdravstvu predstavlja kapitacija, prema kojoj se vrednuje i plaća lekar (po broju pacijenata) i da je neophodno uvesti novu formulu po kojoj bi se ona izračunavala, jer je nemoguće da samo 26 lekara od 6.500 bude ocenjeno najvišom ocenom.

"Mi ovim zahtevima ne branimo velike plate, već branimo pacijente. Od lekara se ne može očekivati da kvalitetno rade svoj posao ako moraju više vremena da posvete administraciji, kako ne bi došli u situaciju da im se smanjuju zarade", govori Civrić. Sindikalci su poručili da su spremni da održe proteste u svim većim gradovima, a da ukoliko razgovori sa Vladom ne budu uspešni, preseliće se i na beogradske ulice i pred zgradu Vlade.

Oni su se sredinom oktobra u otvorenom pismu obratili Ministarstvu zdravlja tvrdeći da se plate zaposlenih u delatnosti zdravstva obezbeđuju iz doprinosa za zdravstveno osiguranje, a ne iz sredstava budžeta Republike Srbije, zbog čega ne vide razlog za primenu solidarnog poreza i na zaposlene u zdravstvu.

"Dugovanja prema RFZO veća su od 800 miliona evra, a rezultat predloženih Vladinih mera treba da iznosi od 100 do 150 miliona evra za oko 700.000 zaposlenih u javnom sektoru, odnosno 15 do 20 miliona evra za 104.000 zaposlenih u zdravstvu koji se finansiraju iz sredstava RFZO", stoji u pismu Sindikata.

Oni smatraju da smanjivanje zarada visoko specijalizovanom kadru neće doprineti boljem položaju zaposlenih, već da će samo degradirati profesiju, dalje razgraditi i ovako urušen sistem nagrađivanja i motivisati još veći odliv stručnog kadra iz zdravstva.

Zdravstveni radnici zatražili su od Vlade Republike Srbije da uvede takve ekonomske mere, kojima će se podstaći rast proizvodnje, otvoriti nova radna mesta i povećati zarade u realnom sektoru, umesto što uvođenjem poreza na ionako niske zarade, puni budžet.

  • nsnn

    13.12.2013 17:20
    i mi isto to zelimo, al za pocetak da radite apsolutno bilo sta, pocetak radnog vremena sa pola sata zakasnjenja, na pauzu se ide u minut, ili par minuta ranije, sa iste se vraca pola sata kasnije, pravite pauze izmedju 2 pacijenta po 10 min, ako je nesto ozbiljnije dok zakazes, obidjes i docekas sve ili ces umreti, il ce samo proci, al oni te izleciti nece, al vazno da se vi bunite, radite svoj posao kako treba, savesno i kvalitetno, a ne da samo gledate kako da skratite radno vreme, i da sto pre otkacite pacijenta

    cast izuzecima koji rade svoj posao, ali 90% njih po domovima zdravlja su najobicnija neradnicka bagra koja je i previse placena za svoj nerad, bahatost, odsustvo osnovne kulture u komunikaciji sa ljudima , itd.
  • Гордана Којић

    13.12.2013 10:19
    НЕЈАСНО ЈЕ.....
    зашто је протест одржан на Позоришном тргу? Зна се
    ко треба да решава проблеме наших грађана који су или запослени или пацијенти.......
  • Alexa

    13.12.2013 09:57
    zanimljivost
    Ministarka sa jedne strane govori kako je 20% zaposlenih u zdravstvu nemedicinsko osoblje i kako ce to da smanjuje, a ovi, sa druge strane, kazu da imaju previse administrativnih poslova i ne mogu da se bave medicinom u dovoljnoj meri da bi prava pacijenata bila ispostovana.
    Skromno misljenje, koje cu ponuditi je veoma jednostavno. Nema pravog nemedicinskog kadra u zdravstvu na pravim mestima. Direktori bolnica, klinika, centara bi svi , odreda, trebali biti nemedicinsko osoblje, tj ljudi skolovani za upravljacku struku. Sta postovana dr psihijatar ministarka zna o strateskom planiranju i alokaciji resursa, budzetiranju i tako dalje. Kako ona, tako i ostali doktori na direktorskim mestima. Dakle nije problem kolicina para, ona je ok, problem je sto njima upravlja neko ko apsolutno nije za to adekvatno osposobljen pa je sistem supalj, busan i pusta na sve strane kao staro bure za kupus. Al boze sacuvaj da razum prevagne doktorsku sujetu pa da kazu, jeste, ne treba ja da budem direktor, moje je da lecim ljude ne da planiram tokove novca, jer sam 10 godina ucio kako da spasem nekome zivot, ne da budzetiram.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti