Bajaga: Neke moje pesme možda postanu narodne

Bajaga i Instruktori će 27. decembra održati koncert na Spensu čime će ujedno biti završena velika turneja na kojoj je bend Momčila Bajagića u prethodnih godinu i po svirao u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Nikšiću i mnogim drugim mestima bivše Jugoslavije.
Bajaga i Instruktori će 27. decembra održati koncert na Spensu čime će ujedno biti završena velika turneja na kojoj je bend Momčila Bajagića u prethodnih godinu i po svirao u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Nikšiću i mnogim drugim mestima bivše Jugoslavije.

Bajaga je ranije najavio da će repertoar na ovom koncertu biti nešto drugačiji od ostatka turneje, pre svega zato što Novi Sad ima posebno mesto u karijeri benda. U razgovoru za 021, govori o novom albumu, novoj knjizi, muzici,...

021: U današnje vreme se većina muzičara oslanja na tehnologiju. Tehnologija može da ispegla sve. Vi ste se ipak odlučili za potpuno drugačiji pristup?

- Mi smo se na neki način vratili svojim počecima. U vreme kad sam ja počeo da se bavim muzikom sve je bilo analogno, i poslednji album smo radili na "drva". Dakle, živi bubnjevi, žive gitare, žive klavijature... Radili smo onako kako se nekad radilo. Naravno, sada se sve to snima digitalno, ali smo ipak uspeli za album "Daljina, dim i prašina" da napravimo neku manju količinu ploča. Zato je ovaj album jedan od onih koji po meni najviše treba da se nađe na vinilu, jer je tako i rađen. Ja sam inače počeo da se bavim muzikom davne 1978. godine, počeo sam da sviram sa Ribljom čorbom i promenio sam sve formate. Bio sam prvo u vreme kad su bili samo LP singlovi, pa onda su došle kasete, pa CD, pa sad youtube, itd. Ali, s ovim vinilom smo napravili mali tiraž, svega 276 komada. Dok smo podelili ljudima koji su učestvovali na albumu, ostalo je malo toga u prodaji.

021: Zašto odluka da to bude baš ovaj album?

- To verovatno ide sa godinama. Sagledavaš šta je sve bilo dobro što si radio. Nama je iduće godine 30 godina benda i čini se da je najbolje zvučalo ono što je bilo živo i na taj fazon. Ja nemam ništa protiv oslanjanja na elektroniku, ali mi je to nekako više za klince koji su savremenici toga.

021: Kritičari kažu da su se Bajaga i Instruktori na poslednjem albumu vratili korenima i da zvuče slično s početka karijere što je najveća nagrada za ljude koji se bave muzikom tako dugo. Kako odlučite šta ćete svirati na koncertu sa toliko albuma iz sebe?

- Da, stvarno ima puno pesama i ne možemo uvek da odsviramo sve. Sličan problem imaju i mnogi drugi bendovi, počev od Stonsa. Mi ćemo na novosadskom koncertu promovisati nekoliko pesama sa novog albuma, jer je to i povod, ali ćemo napraviti i dobar izbor najvećih hitova iz svih perioda karijere. Zamolili smo i ljude koji su kupili karte za koncert da na našem fejsbuk profilu daju sugestije, šta bi voleli da čuju. Naravno, nećemo moći sve da ispunimo ali možemo da uvažimo mišljenja publike. Ono što su me svi pitali je da li ćemo svirati "Stari put za Novi Sad". Naravno da hoćemo, ima li neko bolje mesto od Novog Sada gde bi to mogli da sviramo?

021: Izdali ste knjigu poezije "Vodič kroz snove". Tekstovi koje ste vi pisali, ali ne samo za sopstveni bend već i za neke kolege...

- Hteo sam da stavim na jedno mesto neki moj izbor, uz par sugestija prijatelja i podelio sam sve to u tri celine. Pesme za Instruktore, pesme koje sam radio za prijatelje i pesme sa novog albuma. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog formata koji se menjaju. Još uvek imamo knjige koje su starije od bilo čega, niko ne zna šta će biti sa cd-ovima jer ni jedan nije stariji od 20 godina, mogu da se raspadnu, ne znamo kako će memorije izdržati... A knjiga je nešto što ipak ostane i mislim da nije loše što smo to uradili. Mislim da je to možda naš poslednji album koji je izašao u fizičkom obliku, i da će uskoro sve biti virtuelno.

021: Kakav je osećaj kada sedite u kafani, a orkestar svira neku od vaših pesama?

Jako lep. Ja mislim da sve moje pesme imaju šansu da postanu narodne. I narodne je komponovao jedan ili dva čoveka ili neki autor koji je zaboravljen. Mislim da će i neke od mojih pesama ostati kao narodne, pa nek se i zaboravi ko ih je pravio, ali je svakako lepo da tvoju pesmu sviraju i posle tebe.

021: Da li ste umorni posle 35 godina bavljenja ovim poslom?

- Ja se nisam umorio zato što volim to što radim, da ne volim verovatno bih brzo ostavio i radio nešto drugo. Mada, bavljenje muzikom uopšte ni ne doživljavam kao posao, jednostavno mogu da se bavim nečim što volim i da od toga živim. Naravno, u Srbiji ima daleko isplativijih stvari od rok muzike. Ali ja se nikad ni sa čim drugim nisam bavio, ostala mi je samo muzika i to ona koju volim. A voli je i mnogo Novosađana. U Novom Sadu nismo svirali više od deset godina i pravo da vam kažem, jedva čekam da se vidim sa novosadskom publikom.

"Bajaga i Instruktori" će održati koncert u Novom Sadu 27. decembra, u velikoj sali Spensa. Kao predgrupa sviraće Bitls tribjut bend "Bestbeat".

Ulaznice za ovaj nastup mogu da se kupe na blagajni Spensa i preko mreža Gigstix i Eventim po ceni od 800 dinara za parter i 1.000 dinara za tribine, ali će od 20. decembra važiti nove cene - 1.000 dinara za parter i 1.200 dinara za tribine..

  • Nati

    20.12.2013 07:06
    Legenda!
  • Anastasia

    19.12.2013 15:20
    Legenda!My Nr.1!
  • ajizatsana

    19.12.2013 15:18
    Ja volim Bajagine pesme i textove!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti