Promena plana za put Novi Sad-Ruma

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i regionalnu saradnju Branislav Bugarski izjavio je da je izgradnja puta Novi Sad-Ruma prioritet za pokrajinsku vladu i da u Banovini postoj spremnost za saradnju sa Vladom Srbije.

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i regionalnu saradnju Branislav Bugarski izjavio je da je izgradnja puta Novi Sad-Ruma prioritet za pokrajinsku vladu i da u Banovini postoj spremnost za saradnju sa Vladom Srbije.

Zato su, kako je naveo za RTV, predstavnici Pokrajine prihvatili i novi koncept ovog projekta koji je predložio novi resorni ministar Igor Mirović, pošto su prethodni dogovori propali zbog rekonstrukcije Vlade Srbije.

"Prethodno smo i sa bivšom ministarkom Vericom Kalanović 2012. godine dogovorili da uđemo u taj projekat i da ćemo ga finansirati kroz povoljan kredit kineske Eksim banke koja je za te namene predvidela 150 miliona evra. Trebalo je da sa Kinezima potpišemo projekat 'ključ u ruke', gde bi oni vodili računa oko projektovanja i oko izvođenja radova. Mi smo napisali projektni zadatak i poslali ga Kinezima i dobili odgovor da je finansijski okvir od 150 miliona evra realan za izgradnju puta. U tom momentu vladajuća koalicija u Republici se raspala i nije bilo moguće nastaviti realizaciju projekta", rekao je Bugarski.

On je kazao da je novi ministar predložio drugi koncept, pa je potrebno da se pripremi nova projektna dokumentaciju, te da se potom pregovara sa mogućim izvođačima i o načinu finansiranja. "Ovih dana sam uputio ministru dopis sa zahtevom da što pre organizujemo sastanak Radne grupe, jer moramo da proširimo deonicu do petlje autoputa kod Rume i Žeželjevog mosta u Novom Sadu. Tu ima dosta teških deonica, pogotovo obilaznica oko Petrovaradina koja zahteva ozbiljne infrastrukturne objekte. Procenjena vrednost za izradu dokumentacije je oko 500 miliona dinara i dogovor je da je finansiramo pola-pola sa Republikom", naveo je Bugarski.

Podsetimo, ministar Mirović je prethodno najavio da će najkasnije u januaru biti raspisana javna nabavka za izbor projektanta koji bi za devet meseci taj posao završio, "kako bi početkom 2015. godine pristupili analizi vlasničke strukture i obezbedili sredstva za otkup zemljišta". Tek nakon toga, kako je dodao, usledio bi izbor finansijskog modela. Prema njegovim rečima, ogromna je korist od ovog projekta za opštine i gradove, Frušku goru koja mora da se zaštiti, kao i za Vojvodinu u celini.

  • 17.12.2013 09:02
    kruna karijere
    sta ce mirovicu projektna dokumentacija i dozvole,kad je mogao da nikne onoliki sportski kompleks na novom naselju bez svega toga,sto ne bi i jedan put kroz frusku goru...???mislim da bi to bilo njegovo zivotno delo,sto se tice urbanizma i gradjevine...jedino selja ilic moze da mu parira...??!!
  • KOmša

    16.12.2013 13:54
    ponovo projektovati - pod obavezno
    Dok su političari "najpametniji" u državi tako će toj državi i biti. Umesto da stručni i pametni ljudi smisle šta državi i narodu treba, mufljuzi u odelima i sa kravatlama foliraju pamet i menjaju planove od izbora do izbora.
    S obzirom na potrebu izrade novog projekta, kontrole projekta, izradu studije izvodljivosti, dobijanje dozvola, eksproprijaciju, izbor (eventualnih) izvođača (dakako kinekse nacionalnosti) - neće od ovoga biti nikada ništa.
    Piši propalo. Ovo je još jedna farsa koju jedna vlast preuzme od prethodne i onda mulja finansije ... i naravno "kraducka".


  • Dogovor

    15.12.2013 13:46
    Drago mi je da jednom cujem da da su ipak uspeli da se dogovore i da ce se ipak izgraditi taj put. Odavno se o njemu prica medjutim prethodna vlada nije ni prstom mrdnula.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti