"Ne možete nikome narediti da piše ćirilicom"

Ćirilicu bi trebalo naučiti, ali i omogućiti ljudima korišćenje pisma koje preferiraju, smatra lingvista Ivan Klajn.
Ćirilicu bi trebalo naučiti, ali i omogućiti ljudima korišćenje pisma koje preferiraju, smatra lingvista Ivan Klajn.

Prema njegovim rečima, "ćirilizacija" Novog Sada nije lokalno pitanje, već nešto što bi trebalo rešavati na državnom nivou.

"Ovde ima znatno više onih kojima je ćirilica strana, i mogli bi da je nauče, ali bi isto mogli da kažu 'dajte mi pismo koje razumem'. Sličnu situaciju sam video u Beogradu, neki radnici iz Leskovca ili Pirota, protestovali su u Nemanjinoj i nosili transparente na latinici. Ako tamo oni spontano pišu latinicom, šta očekujete u Novom Sadu?", kaže Klajn u intervjuu za "Dnevnik".

Klajn dodaje da je borba za očuvanje ćirilice razumljiva i opravdana, ali da to nije pitanje "života ili smrti", kako ga predstavljaju pojedini. "Moje kolege i ja smo često dolazili u neslaganje s njima zato što oni to shvataju kao pitanje života ili smrti i smatraju da treba sve da se reguliše s visine, zakonodavnim merama. To nije moguće u jezičkim stvarima, ni u jednoj demokratskoj državi se ne naređuje kako da se piše, ne može ni kod nas", navodi ovaj lingvista.

Prema Klajnovim rečima, pitanje pisma se prečesto koristi u političke svrhe, kako u Novom Sadu, tako i  Vukovaru, i dodaje da pravi problem leži u kulturi i obrazovanju stanovništva.

Komentari 137

  • раде bjelogrlić

    21.02.2018 16:22
    Ja sam pitao s razlogom.
    Nije Srbin niti Hrvat oni koji piše neko pismo. I nisam pitao da promenim postavku zbog vere, već zbog prilagođavanja. Većina je koja ne zna strane jezike, ali uz prevodioca može da nešto bitno pročita. Ni jedan prevod, posebno link ne može biti na ćerilici, a da vredi. Link neće na ćerilici da otvori, a izbacuje ga takvog . A ja sam, šta sam, određen rođenjem, ali nisam pop. I ne zanimaju me ta zamajavanja.
    Ko je upropastio Srbiju..... pa Srbi ? Ko Hrvatsku, ko Bošnjake....? Ko....,??? oni koji vladaju i tamo žive. Pa zašto se pravimo veći "Srbi" od srpskih "glavara".....? Svi smo iz bivše Juge podeljeni samo u tri sloja; bogataši, paščad i siromasi. I ovim su redom i vrednovani. Tako su i zakon prekrojili da štiti bogataše, pa paščad pa siromahu, ako se neko obrati ili ne obrati. Da nije izbora i harača, (poreza) sumnjam da bi im se ko kada i obratio.
    Koja budala u ovom ludilu gleda da li je ovaj Srbin ili neka druga vera. Piše li levom, desnom ili latinicu..... Baš glupo.
    To je isto kao da neko traži da ispisujemo nazive ulica imenima banaka koje su Dinkić i kompanija olešili. Mićunović....jedna noga u grobu, a drugom bi da se propinje. E žao mi je .....
    Ma kome bi palo na pamet o ovim smrtnicima da piše nego mi pitanje okrenuste u politiku.
    Ne pitajte me više....
  • Pavle

    18.07.2017 18:35
    pppredrag2@gmail.com
    Koliko se ja sećam sama pesma kaže ,,Azbuku je izmislio Vuk...'' Tako da nema dileme, naše, srpsko Pismo se zove Azbuka. Ćirilica je naziv koji je nametnut Vukovoj Azbuci namerno 1918-te kada je nastala Jugoslavija, kako bi se razlikovalo Pismo po religiji, tj Pismo pravoslavaca tj po Ćirilu I Metodiju Ćirilica I Pismo katolika ili Latinica. A zapravo Vukova Azbuka nije uopšte Ćirilica. Naziv Ćirilica se koristi u svadjama na relaciji Beograd Zagreb da bi se istakao religijska konotacija pisma I lojalnost Srba mrtvoj Vizantiji I lojalnost katolika Rimu. A zapravo nigde u svetu se Latinica ne zove Latinica, već se zove Abeceda ili Alfabet. Toliko o tome.
  • Anonimus у 00:31

    19.07.2016 12:34
    @антипротиван
    da u pravu si.. Činjenica je da razvodnjavaš temu nabacujući druge teme. Činjenica da je Srbin napravio sadašnju latinicu kojom se piše, zamisli i u Hrvatskoj, dakle kako kažu u Hrvatskoj srpska latinica. Činjenica da Hrvatska nije zaštitila u UNESKU našu ćirilicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti