Novi Sad se u septembru kandiduje za evropsku prestonicu kulture

Novi Sad bi trebalo da u septembru podnese kandidatutu za evropsku prestonicu kulture 2020. godine, ali je pre toga potrebno do juna ispuniti zahteve navedene u Akcionom planu.
Novi Sad bi trebalo da u septembru podnese kandidatutu za evropsku prestonicu kulture 2020. godine, saopštio je Organizacioni odbor te inicijative.

Preduslov za to je da se ispune zahtevi navedeni u Akcionom planu za prvih šest meseci naredne godine.

Prema rečima članova Odbora, ciljevi te stategije su poboljšanje međunarodnog i nacionalnog imidža Grada, kao i kulturni i društveni razvoj. "Glavni zadatak u 2014. godini nam je da do septembra  podnesemo prijavu da bi evropska komisija mogla da odluči da li je Novi Sad evropska prestonica kulture ili neki drugi", kaže predsednik Organizacionog odbora Andrej Fajgelj.

On podseća da će se i Beograd kandidovati, ali kako kaže, ne plaši se konkurencije. - Prijava Beograda za evropsku prestonicu trenutno je u periodu stagnacije, a praksa je da glavni gradovi obično ne dobijaju tu titulu - ocenjuje Fajgelj.

Direktor Kulturnog centra Novog Sada ujedno je najavio formiranje Programskog saveta za Projekat Novi Sad 2020, sastanke sa predstavnicima značajnih kulturnih institucija, izradu vuzuelnog identiteta i veb stranice projekta. Fajgelj kao važan deo akcionog plana ističe gostovanja timova iz gradova koji su bili ili će biti Evropske prestonice kulture, poput Pečuja, Košice, Rige i Plzena.

U proteklom periodu članovi Odbora su posetili više evropskih gradova poput Maribora, Brisela, Marseja i Košica i sa istaknitim pojedincima iz kulture lobirali za Novi Sad i upoznavali se sa procesom kandidature. (Suzana Stojićević)

  • KOmša

    18.12.2013 14:35
    Evropska šta?
    Dakle,... neko se usuđuje da uporedi Budimpeštu, Beč, Rim, Pariz, Minhen (i dosta drugih gradova) i kaže da može Novi Sad (naš napaćeni i voljeni gradić) da nametne nad tim gradovima???
    Ovo bi zvučalo gotovo simpatično da nije nebulozno i glupavo.
    Hajde da neko proba da od Kulture napravi nešto a ne da to koristi kao politikantsku farsu.
  • Djokson

    17.12.2013 09:30
    pa
    Malo im je zgrada u centru grada za organizacioni odbor nego su morali da uzmu i DVORAC ECEG da se baskare tamo.
  • elena

    17.12.2013 08:37
    Ko reče da je Organizacioni odbor sastavljen od istaknutih umetnika? Ranka "Upal'te svjetlo" se baš istakla, sigurno ima milion pregleda na jutjubu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti