Novosađani svakodnevno pomažu deci iz Svratišta

Novosađani svakodnevno u Svratiše za decu ulice donose toplu odeću i obuću zbog čega u ovoj ustanovi deci, sem donjeg veša i jakni ništa nisu morali da kupuju.
Novosađani svakodnevno u Svratiše za decu ulice donose toplu odeću i obuću.

U Svratištu kažu da Novosađani treba da budu ponosni, jer osim donjeg veša i jakni ovoj deci ništa nisu morali da kupuju - sva odeća i obuća im je poklonjena. Navode da im dnevno dođe najmanje troje sugrađana, a pred praznike ih je još više. Mnogi od njih žele da ostanu anonimni.

"Svakog meseca nam dolaze baka i deka koji uvek donesu dve gajbe jabuka i ni dan danas nam nisu otkrili svoja imena. Nedavno je bio i jedan otac sa svoje dve male ćerkice. Doneli su dva velika novogodišnja paketa. Vidimo da ima ljudi koji uče svoju decu da brinu o drugoj deci, koja nisu rođena u porodicama koje im obezbeđuju sve što je protrebno", kaže Daliborka Batrnek, koordinatorka Svratišta za decu ulice.

Ona za "24 sata" navodi da građani manje donose jakne jer su skupe, te ih i sami nose dok se ne pohabaju, ali ponekad imaju donacije od udruženja ili političkih stranaka pa ih od tog novca kupe. Iako često donose hranu, u Svratištu ne sme biti prihvaćeno ništa što nije fabrički zatvoreno ili nema račun.

Redovnu donaciju imaju od jedne mlekare, te mlečnih proizvoda ne manjka. "Nakon proslava građani donose torte ili gotova predjela, bude žao što moramo da ih vratimo. Mislim da nema šanse da neko donose nešto neispravno, ali ne smemo da rizikujemo", kaže Daliborka Batrnek.

U Svratištu za decu ulice, koje se nalazi na Bulevaru oslobođenja 28, svakodnevno boravi i do 50 dece od četiri do devetnaest godina. Građani koji žele da pomognu odeću, obuću i igračke mogu doneti svakog dana od 8 do 21 sat.

  • Gradjanka NS

    22.12.2013 14:45
    Adresa svratišta
    Molim Vas objavite adresu svratišta.
    hvala
  • Komšija

    18.12.2013 14:34
    Cigarete
    Molim ljude koji su odgovorni za svratište da obrate pažnju i na vaspitanje dece, stalno ih viđam kako u blizini puše, o njihovom uzrastu da i ne govorim. Zaista tužna slika videti tako mladu decu kako sebi uništavaju zdravlje.
  • Maja

    17.12.2013 20:08
    Nađite bolji posao
    "Cure - novosadjani
    su fin i kulturan narod i zasluzuju da imaju svoju drzavu VOJVODINU koja im je tiho oteta od polupismenih srbijanaca..."

    Ja mislim da vas neko plaća da pišete ovakve stvari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti