Odžačari ne smeju na krov zbog bezbednosti

Ukoliko ne postoje gornja i donja vratanca na tavanu, dimničari JKP "Stan" neće se iz bezbednosnih razloga penjati na krov i čistiti dimnjake.

Ukoliko ne postoje gornja i donja vratanca na tavanu, dimničari JKP "Stan" neće se iz bezbednosnih razloga penjati na krov i čistiti dimnjake.

Direktor "Stana" Janko Čobrda kaže da je penjanje na krov za radnike veoma rizično. "Mi moramo voditi računa o bezbednosti naših radnika i moraju postojati uslovi da je krov čvrst i bezbedan, u suprotnom nećemo raditi", kaže on, dodajući da dimničari ne koriste dizalice.  

Jedan od odžačara Naser Ališai kaže da je do sada bilo oko desetak slučajeva da su odbili da se popnu na krov. "Vlasnik treba da izda nalog da se obezbedi prilaz krovu ili da napravi otvor sa unutrašnje strane da se može očistiti", kaže on za Radio 021, dodajući da je retkost da neko traži da se dimnjaci čiste sa krova.

Za sada, 25 radnika radi na održavanju dimnjaka. Njihov zadatak je da čiste dimnjake na teritoriji grada i da ih u početnoj fazi evidentiraju. Direktor "Stana" kaže da su svi radnici prošli protivpožarnu obuku, kao i obuku u oblasti zdravlja i bezbednosti na radu.

"Do sada su obišli oko 25.000 objekata, registrovali preko 30.000 dimnjaka. U toj registraciji treba da napišu tačne karakteristike dimnjaka, onda imaju zadatak da u tom katalogu navedu ime vlasnika i sve podatke o stambenom objektu", kaže Čobrda i dodaje da dnevno evidentiraju oko 1.000 objekata, a očiste do 20 dimnjaka. On navodi i da svi dimničari imaju opremu u čiju je kupovinu Grad uložio milion i 700 hiljada dinara.

Bašić: Odžačarina je simbolična

Član Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Aleksandar Bašić tvrdi da je novi namet građanima dodat u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima, a da su tu uslugu poverili JKP "Stan" kako bi poboljšali bezbednost u gradu. "Svedoci smo da u Novom Sadu ima sve više požara, a u poslednje četiri godine bilo ih je preko 3.000, gde je osam osoba izgubilo život. To nas je navelo da organizujemo ovu uslugu kako bismo brinuli o elementarnoj bezbednosti sugrađana", kaže Bašić.

Cena ove usluge je dinar po metru kvadratnom stana, a Bašić smatra da je simbolična. Objašnjava da je u Beogradu odžačarina 1,38 dinara po kvadratu, u Subotici se mesečno naplaćuje 112 dinara, dok su pojedinačne usluge po čišćenju dimnjaka znatno veće. U planu je da "Stan" dva puta godišnje čisti odžake u stambenim zgradama i kućama, svaka tri meseca u ugostiteljskim objektima i jednom do dva puta godišnje u poslovnim prostorima, a troškove popravki i vanrednih intervencija snosiće vlasnici prostora i objekata.

Novi namet Novosađanima izazvao je veliki revolt u javnosti, budući da ga plaćaju i oni koji žive u zgradama koje nemaju dimnjake. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • Crna

    19.12.2013 18:28
    topla braća
    Pa za čega im,sunce im garavo,služe četke na ramenima.Da se četkaju međusobno?
  • grrrr

    18.12.2013 12:38
    novosadjani
    ovo je pljacka nema drugog objasnjenja. Shabe sto ti branis sramnu odluku? Hoces posle da novosadjani tebe i tvoje lin*uju!!!

    Nadlezni, bes rulje se nece moci kontrolisati! Mislite o tome!
  • berolina

    18.12.2013 10:02
    LORDMER

    lordovi

    uniforme

    cetke

    ...ko ocekuje "ciscenje" odzaka, sam je kriv!

    Herr Oberbürgermeister, Lord Mayor of Novi Sad, trazi lordovsku platu za sebe i svoju poslugu...

    wowi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti