Traže da se iskoreni prosjačenje u Novom Sadu

Iako su Novosađani svakodnevni svedoci pojave dečijeg prosjačenja na javnim mestima, oni koji bi trebalo da zaštite decu ne suprotstavljaju se ovom problemu na efikasan način, zaključeno je na današnjoj sednici Saveta za javni red, mir i bezbednost Novog Sada.
Iako su Novosađani svakodnevni svedoci pojave dečijeg prosjačenja na javnim mestima, oni koji bi trebalo da zaštite decu ne suprotstavljaju se ovom problemu na efikasan način, zaključeno je na današnjoj sednici Saveta za javni red, mir i bezbednost Novog Sada.

Organizatori prosjačenja su najčešće kriminalci koji izvlače novac manipulišući osećanjima građana prema nejakoj deci i ugroženim licima, zaključeno je na sednici.  Predloženo je da Skupština grada Novog Sada organizuje ozbiljnu i sveobuhvatnu akciju protiv svih vidova prosjačenja, a posebno protiv zloupotrebe maloletnika.

Članovi Saveta su usvojili zaključak da se predloži Skupštini grada da podnese inicijativu Ministarstvu pravde Republike Srbije za donošenje posebnog zakona o dečjem prosjačenju, kako bi se zloupotreba dece iskorenila sa naših ulica i primenjivale vrlo stroge sankcije prema organizatorima ovih kriminalnih radnji.

Savet za javni red i mir i bezbednost je doneo i zaključak da se uputi inicijativa Skupštini grada i Gradskom veću da se izdvoje dodatna sredstva Centru za socijalni rad i Gradskoj upravi za socijalnu zaštitu koja bi se usmerila za dodatnu pomoć ugroženoj deci.

Zahtev skupština stanara zgrada u Fruškogorskoj ulici i ulici Narodnog fronta za zatvaranje trgovinske radnje pirotehničkih sredstava jer se u neposrednoj blizini nalazi osnovna škola i stambene zgrade, je nakon razmatranja članova Saveta prihvaćen sa zaključkom da se obavesti Uprava za vanredne situacije republičkog MUP, kako bi ovo telo preduzelo zakonske radnje.

  • 19.12.2013 08:21
    Nije problem u rasi nego u klasi
    Siromaštvo nije bolest ni sramota. Nemaju svi jednake šanse kada se rode, a kako rastu, samo retki uspeju da preskoče u klasu više. Većina samo dalje propada jer su neobrazovani i ne mogu da pronađu posao.
  • @ Mmk

    18.12.2013 14:40
    "Da li je moguće da na istom tom mestu stoji policijska patrola, doduše saobraćajna, a da im se pred nosom odigrava organizovano prosijačenje, koje niko ne primeti?!"

    Ako vec nece da reaguju zbog prosjacenja duznost im nalaze da moraju reagovati barem zbog zakona o bezbednosti saobracaja. Ako nekome naplate kaznu jer je presao ulicu van pesackog prelaza pravo je cudo zasto onda tolerisu ove klince koji prosjace na kolovozu izmedju redova automobila i tako izlazu svoje i tudje zivote opasnosti. Jednom sam pricao sa saobracajnim policajcem po tom pitanju i dobio sam odgovor da su ih u pocetku terali sa kolovoza, ali su im se na vrat natovarili neki iz NVO i optuzivali policajce da su rasisti. Posle toga su morali svaki put satima da pisu razne izvestaje i da se pravdaju da nisu rasisti. Onda su skontali da im je lakse da na sve zazmure i da se prave blesavi kako im za vrat ne bi disali raznorazni iz NVO, zastitnici svega i svacega.
  • Nork

    18.12.2013 13:01
    @Mmk
    "Koliko netrpeljivosti prema Romima, baš nemamo milosti ni u komentarima".
    Nije problem u milosti, nego u istini koju je teško svariti.
    Šta kažete na sledeću scenu kod već pomenutog "Norka". Svi stojimo u 3 kolone i u retrovizoru vidim njih 4-oricu kako pritrčavaju peglici kojom upravlja čika od 70-ak godina, i počinju da ljuljaju vozilo i urliču. Čovek se panično drži za volan, jer nema gde da mrdne. Sve je trajalo dok se nije upalilo zeleno,nažalost niko nije pokušao ništa, jer se zna da imaju one koji ih brane.
    A sad da obrnemo, gde se dede njihova MILOST ???
    p.s. A vi milostivi nastavite da finansirate, jednom će i vaše vozilo neko da zaljulja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti