Studenti traže da im se produži rok za diplomu

Studenti koji su fakultete upisali po starom programu traže da im se produži rok za završetak studija, koji ističe u septembru 2014. godine.
Studenti koji su fakultete upisali po starom programu traže da im se produži rok za završetak studija, koji ističe u septembru 2014. godine.

Internet peticiju za produženje roka potpisalo ih je više od 2.000. Kažu da su se mnogi vratili u gradove iz kojih su došli i da na ispite idu samo kad imaju novca za prijavu i put. Dodaju da ih pri upisu niko nije uslovljavao kada moraju da diplomiraju.

"Teško je studentima koji moraju da rade i da uče istovremeno. Profesori nemaju razumevanja i apsolventski staž mi traje duže od samog studiranja. Nakon 26. godine nemamo pravo ni na studentsko zdravstveno osiguranje. Za sve je potreban novac koji sami zarađujemo, a onda neko postavi rok do kada moram da diplomiram ", kaže jedna od potpisnica peticije.

Predsednik Studentskog parlamenta novosadskog Univerziteta Aleksandar Kobilarov kaže da se ovo može rešiti odlaganjem roka za završetak studija ili prelaznim rokom od godinu dana. Tada bi studenti sa starog sistema prešli na novi i upisali smerove koji su najpribližniji onima koje su studirali. Ako ostvare dovoljan broj bodova, mogli bi da budu i na budžetu.

"U prelaznoj varijanti, trebalo bi da se ispiti koje su studenti položili prebace u bodove i da na osnovu broja bodova po bolonjskom sistemu upišu odgovarajuću godinu studija", objašnjava Kobilarov.

  • 15.03.2014 16:09
    Kako ja da predjem na Bolonju
    Kako bih ja mogla da predjem na Bolonju imam jos jedan ispit do kraja, mozda ne zavrsim do kraja septembra, obiman je a prof, baksuz obara po nekoliko puta dok ne polozis
  • nema odmora dok traje obnova

    20.12.2013 13:56
    zabraniti im dalje studiranje
    studenti koji studiraju vise od 10 godina bi trebali da se jednostavno iskljuce iz daljeg skolovanja a narocito na fakultetima kao sto je medicinski.
    Jel zelite da Vas leci neko ko se jedva izborio sa gradivom medicine koje je prilagodjeno prosecnoj inteligenciji?
  • Nikola

    20.12.2013 11:33
    Za Peru
    Pero, ti si jedan koji je imao objektivne razloge za toliku pauzu na studijama u moru danguba. Moja 4 bivsa prijatelja jos uvek, nakon 16 godina nisu zavrsili studije ali ne zato sto su usput radili ili imali neke porodicne probleme vec zato sto se vec 16 godina provode, posecuju sve zurke u gradu, idu u teretanu i spavaju dok sve to finansira bogata rodbina iz inostranstva i naivni roditelji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti