Pala cena stanova u Novom Sadu

Ekonomska kriza prouzrokovala je pad potražnje stanova u Novom Sadu, a samim tim i pad cena nekretnina. Istovremeno, podaci pokazuju da interesovanje za luksuzne stanove ne jenjava.
Ekonomska kriza prouzrokovala je pad potražnje stanova u Novom Sadu, a samim tim i pad cena nekretnina.

U novosadskim agencijama tvrde da lokacija više nije presudna za kupovinu stana, već da se za što manje novca kupi što više kvadrata. Ima prodavaca stanova koji zbog dugova nude stanove po mnogo nižim cenama od stvarne vrednosti, ali, ipak, kako tvrde agenti za nekretnine, tih slučajeva nema mnogo.

Direktor prodaje u jednoj novosadskoj agenciji za nekretnine, Dragan Rabatić, kaže da većina vlasnika ne ide logikom da pošto-poto proda stan. On tvrdi da takve pojave nema, jer još ima dovoljno kupaca koji su spremni da kupe nekretninu po objektivnoj vrednosti.

Interesantno je, kako tvrdi Rabatić, da nezavisno od ekonomske krize uvek ima 10 do 15 odsto kupaca koji traže luksuzne stanove. "Možda paradoksalno zvuči, ali oni se lakše i brže prodaju, čak i po, za naše uslove, neverovatnim cenama", tvrdi Rabatić.

Da slaba potražnja uzrokuje sve slabiju gradnju, svedoči sve manji broj investitora. Predstavnik za medije Udruženja građana investitora u Novom Sadu Dejan Čagorović tvrdi da trenutno samo dvadesetak investitora može da završi objekte bez prodaje nekretnina unapred.

Čagorović navodi razloge zbog kojih se sve manje gradi. "Više nema priliva ljudi u Novi Sad kakav je bio devedesetih i početkom 2000. godine, a sa druge strane, mladi se zbog krize ne odlučuju da uđu u rizik kupovine stana na kredit", ističe on.

Za razliku od cene polovnih stanova, cene novih stanova ne padaju, jer još ima dovoljno kupaca koji žele da budu prvi vlasnici nekretnine. Doduše, nema ih mnogo, ali nema ni mnogo gradnje, kaže Čagorović i navodi da postoje slučajevi prodaje polovnih stanova, kako bi bila podmirena dugovanja.

  • mislim

    22.05.2018 09:21
    hmmmm
    iskacem iz teme solun 300-500e m2
    halkidiki 500e m2
    samo je pitanjae dal stranac sme da kupi? verovatno da
  • 25.12.2013 21:24
    @Dodjos - zjuu izvinte molem vas
    pa sta si onda dolazio kad ti toliko ne valjamo? Da krades kiseonik i prljas grad? Aj lepo ako ti se ne svidja pali nazad.
  • Potencijalni kupac

    24.12.2013 20:02
    Pitanje za Dizela
    Postovani Dizele,
    Deluje mi da se od svih komentatora na ovom clanku najvise razumete u trenutnu situaciju nekretnina u Novom Sadu.

    Da li biste mogli da mi preporucite nov, kvalitetan stan, srednje velicine do malo veci, u novoj, kvalitetnoj zgradi na dobroj lokaciji u Novom Sadu a po nekoj razumnoj ceni?

    Hvala unapred.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti