Mekdonalds na sudu zbog prijave za diskriminaciju

U Prekršajnom sudu u Novom Sadu održano je ročište po prijavi protiv kompanije Mekdonalds zbog sumnje da su diskriminisali Rome.

Pred Prekršajnim sudom u Novom Sadu danas je održano ročište po prijavi poverenice za zaštitu ravnopravnosti protiv kompanije Mekdonalds (McDonalds) zbog sumnje da su diskriminisali  Rome. Danas su saslušani svedoci, kao i predstavnici kompanije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Nevena Petrušić, objasnila je ranije da je prijava podneta jer je ocenjeno da je reč o "strateški važnom slučaju". "Podnosimo ih onda kada procenimo da je to strateški važan slučaj. Ni na koji način ne sme biti diskriminacije u pružanju usluga", ukazala je Petrušić.

Novosađanka Maja Rogić (33) protestovala je u julu 2012. zbog toga što obezbeđenje Mekdonaldsa u Novom Sadu nije dozvolilo da s njom u restoran uđe i troje dece romske nacionalnosti. Ona je tada rekla da je prišla deci koja su se igrala na Trgu slobode, u blizini "Mekdonaldsa" i pitala ih da li su gladni, na šta su oni odgovorili potvrdno.

"Dečak (8 godina) i dve devojčice (7 i 5 godina) su trčkali ispred mene do 'Meka' gde ih je momak iz obezbeđenja restorana zaustavio i rekao da ne mogu da uđu. Prišla sam mu i rekla da sam ja s njima i da ću platiti šta budu naručili, na šta je momak rekao 'Vi možete da uđete, oni ne'", kazala je ona.

Dodala je da je ipak odlučila da sama uđe u restoran jer joj je bilo žao da deca ispaštaju, a radovala su se obroku i čak joj pokazala na reklami šta bi želela da pojedu. "Ušla sam, kupila im hranu, pa smo seli u baštu 'Meka' gde su i jeli", ispričala je Maja Rogić.

Kompanija Mekdonalds je potom saopštila da će ispitati slučaj. "Ukoliko je do diskriminacije zaista došlo, pozivamo osobe koje su joj prisustvovale da nam se obrate i mi ćemo slučaj ispitati, reagovati u skladu sa politikom poslovanja i najstrože kazniti takvo ponašanje", navedeno je tada u saopštenju.

Mekdonalds je saopštio da u Srbiji posluje 25 godina i da sve to vreme poštuje prava svih manjina, učestvuje u projektima integracije i pripadnike manjina zapošljava u svojim restoranima.

  • Arif

    25.12.2013 17:01
    Gospodin Bela Kurina neka kaže poslednju reč!
  • Bratsam

    25.12.2013 05:31
    Taj radnik obezbeđenja više ne radi u Meku zbog tog incidenta. Šteta, bio je ljudska gromada, poznavao sam ga, mada ne lično nego baš kao radnika obezbeđenja, preko drugarice koja je kao dubljeg džepa redovna u meku pa se s njim bila sprijateljila. Retko simpatičan i plemenit čovek, znate ono kad upoznate nekog dobricu, da ne bi muvi naudio. Takav je bio. Stvarno šteta, dotičnoj Maji Rogić blago rečeno ne želim svu sreću ovog sveta.
  • Црни Циганин

    24.12.2013 11:56
    Шта би ромобранитељи радили да нема Рома? Чини ми се као да желе да Роми вечно остану такви какви су, са свим врлинама а поготово манама, а они, ромобранитељи, да их бране, бране...
    Живели Роми, доле ромобранитељи! Доле Мек због смрдљиве хране!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti