Zbog religijskog praznika, dve novosadske škole odlučile da ne rade

Novosadske osnovne škole "Kosta Trifković" i "Ivan Gundulić" nisu đacima u četvrtak dozvolile slušanje nastave zbog verskog praznika.
Novosadske osnovne škole "Kosta Trifković" i "Ivan Gundulić" nisu đacima u četvrtak dozvolile slušanje nastave zbog verskog praznika.

Oni su zabravili vrata đacima i zaposlenima pravdajući se da većina tog dana slavi Svetog Nikolu.

Odluku ipak nisu doneli na svoju ruku jer su prethodno zatražili saglasnost za ovu nesvakidašnju odluku od Pokrajinskog sekreterijata za obrazovanje. U tom sekreterijatu kažu da nije bilo pravnih prepreka da škole ne rade jer po zakonu svaka škola može u toku godine da odredi četiri radne subote pa se veruje da će izgubljenu nastavu nadoknaditi u drugom polugodištu.

Direktori dve škole ne vide problem u tome što Svetog Nikolu slavi samo deo đaka i nastavnika.

- Mnogi tog dana slave i nismo hteli da improvizujemo pa smo od roditelja dobili odobrenje da ne radimo - kaže Milan Spasojević, direktor OŠ "Kosta Trifković". - Tu slavu proslavlja 18 naših nastavnika i bez njih ne možemo da radimo - tvrdi Lidija Raketa, direktorka OŠ "Ivan Gundulić".

Odluku dva direktora da zatvore škole zbog slave ne opravdava Dragana Ćorić iz Udruženja "Roditelj". - Ne znam kada smo svi postali toliki vernici. Škola mora da obezbedi minimum rada i kada ne dolazi veliki broj nastavnika - kaže Ćorićeva.

Inače, 19. decembra su u još desetak osnovnih i srednih škola u Novom Sadu časovi bili skraćeni zbog religije.

  • Fanni

    25.12.2017 00:35
    anavic20@yahoo.com
    Katastrofalno je reseno odsustvo zbog verskih praznika i to posebno dolazi do izrazaja u multikulturalnim sredinama kao sto je slucaj u severnoj Backoj.Vernici koji slave katolicki Bozic vec sutra imaju slobodan dan pa zatim na Uskrs pa zatim na pravoslavni Uskrs. Uz dodatno finansiranje iskljucivo gradjana sa madjarskim pasosom od strane madjarske vlade moze se mirno reci da su Srbi na Severu diskriminisani u svojoj drzavi gore od bio kakve nacionalne manjine.
  • 25.12.2013 08:04
    nekima smeta što deca ne idu u školu za katolički božić, nekima smeta što ne idu za slavu, nekima što ne idu za pravoslavni božić. rešenje je da deca idu u školu za vreme svih tih religijski praznika, a da raspust kao nekada bude od 15.januara do 1.februara (eventualno do 7.februara da deca imaju 3 nedelje raspusta).
  • NNunited

    24.12.2013 15:56
    ...
    cemu tolika negativna energija... pa ljudi su samo hteli da rese situaciju na praktican nacin, a dobili su saglasnost vise instance.

    vecina vas sto ovde pise protiv slava ide na iste samo da bi jela i pila, a ovde glumi postenje i protiv je istih.

    mislim da je LICEMERJE ovde prava rec .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti