Sukob stanara zbog Telenorovog predajnika

Stanari zgrade u ulici Svetislava Kasapinovića 21 na Detelinari protestuju jer je, prema njihovim tvrdnjama, Telenorov predajnik za mobilne telefone na krov susedne zgrade nelegalno postavljen.
Stanari zgrade u ulici Svetislava Kasapinovića 21 na Detelinari protestuju jer je, prema njihovim tvrdnjama, Telenorov predajnik za mobilne telefone na krov susedne zgrade nelegalno postavljen.

Oni smatraju da dozvole koje je pribavio predsednik skupštine stanara Željko Andrić, nisu validne, jer ne poseduje potpise svih stanara.

Naime, bazna stanica Telenora je postavljena na osnovu Ugovora sa predsednikom kućnog saveta iz ulaza 23. Međutim, problem je u tome što su zgrade na ulazima 21 i 23 jedno katastarsko telo i imaju ukupno 92 stana, pa stanari koji se bune smatraju da ne postoji većina za donošenje ovakve odluke.

Kako za 021 kaže jedan od njih, Slavko Pavlović, zbog postavljanja predajnika odmah je pozvao policiju. Međutim, dobio je odgovor da Telenor ima dozvolu za postavljanje.

"Stoji i da su se stanari složili da se postavi predajnik. Ja sam stanar te zgrade i mene, kao i komšije niko nije pitao za saglasnost. Koliko smo informisani, treba da se skupi 100% potpisa na poslednjem spratu i preko 50% potpisa na ostalim", kaže Pavlović za 021.

Sa druge strane, predsednik Skupštine stanara iz ulaza broj 23, Željko Andrić, kaže da su ga iz Telenora zvali i da ih je on još na početku pitao da li su potrebni potpisi oba ulaza, ali je dobio odgovor da je dovoljan samo jedan ulaz, onaj na koji se postavlja antena.

Telenor: Imamo sve moguće dozvole

U Telenoru su za 021 istakli da poseduju sve moguće dozvole za postavljanje predajnika i da se stanari neosnovano bune.

"Ugovor o zakupu Telenor je zaključio po Zakonu o održavanju stambenih zgrada, sa Skupštinom stanara zgrade u ulici Svetislava Kasapinovića broj 23, koja je nezavisno pravno lice i nezavisno gazduje imovinom svog ulaza, a predajnik je postavljen na osnovu člana 144. Zakona o planiranju i izgradnji", navode u Telenoru.

Dodaju i da Telenor poseduje sve dozvole za postavljanje predajnika u spomenutoj ulici, a to su rešenje Gradske uprave za zaštitu životne sredine, dozvole RATEL-a za korišćenje radio-frekvencija i odobrenje za priključenje na elektrodistributivni sistem, izdato od Elektrovojvodine.

Bazna stanica Telenora je postavljena na osnovu Ugovora sa predsednikom kućnog saveta iz ulaza 23, u kojem su prikupljena 23 potpisa od 40 stanova. Stanare drugog ulaza najviše brine opasnost od zračenja koja, ako postoji, može biti štetna po zdravlje. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • Rambo

    25.12.2013 08:01
    Elektroinzenjer
    Postovanje kolega elektroinzenjeru. To sto moj mobilni posalje kratak location update svakih 10 minuta ili redje, mene ne zabrinjava. Mogu i da cujem to na zvucniku. I ne smeta mi da spavam blizu mobilnog koji je na standby. Ali ziveti u zgradi ispod Telenorovog ili Telekomovog predajnika koji konstantno emituje velikom snagom (jer ljudi stalno pricaju, koriste 3G Internet, itd.) je druga prica.
  • Elektroinzenjer

    24.12.2013 23:26
    Ne mogu da verujem kakvi se ovde strucnjaci javljaju.

    Kaze RAMBO "Gde moze da se poredi zracenje jednog mobilnog telefona (koji se samo povremeno koristi" i ovim potvrdjuje da nema osnovnih saznanja kako radi mobilni telefon, ali mu to ne smeta da ima svoje misljenje.

    Dakle za RAMBA i ostale strucnjake: seljacki receno mobilni telefon je u stalnoj vezi sa bazom. Signal je adaptivan, sto znaci da se zracenje telefona menja u vremenu u zavisnosti od daljine baze i prepreka i to zato da bi se stedela energija.

    Posledica ovoga je (neka obrate paznju pristalice teorija zavere) da se moze u svakom trenutku, dok je telefon upaljen znati gde se nalazi, ali to nema veze sa ovom temom.
  • 24.12.2013 21:21
    Drage komšije!
    Da li mirno spavate?
    Imate li grižu savesti zbog vlastite pohlepe i pohlepe ,,Telenora,, čime ste ugrozili zdravlje naše dece?
    Sve i da su ove antene potpuno bezazlene,kao što mnogi tvrde,imate li hrabrosti i imate li uopšte pravo da za druge ljude napravite takav izbor,uprkos tome što postoji toliko kontraverzi oko njih?
    Da li će te,ako čujete da je dete iz komšiluka godinu dana nakon postavljanja antene dobilo leukemiju,moći mirno da spavate, ne pomišljajući pri tome da ste možda upravo vi izazvali njegovu bolest?
    Stanari zgrade Koste Racina 5

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti