Sazvan prvi sastanak povodom izrade Zakona o finansiranju Vojvodine

Konstitutivna sednica radne grupe za izradu Zakona o finansiranju Vojvodine biće održana u petak u 10 sati u Vladi Srbije.
Konstitutivna sednica radne grupe za izradu Zakona o finansiranju Vojvodine biće održana u petak u 10 sati u Vladi Srbije.

Kako je potvrdio šef tima Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović, sednicu je zakazao ministar finansija Lazar Krstić. Posle šest godina od isteka ustavnog roka za usvajanje zakona, kao i nekoliko neuspelih pokušaja da se sastanu radne grupe vlada Srbije i Vojvodine, Petrović je izrazio očekivanje da će se u petak najpre postići dogovor o metodici daljeg rada.

"Platforma koju je kao polaznu osnovu na putu do konačnog Predloga zakona o finansiranju Pokrajine pre dva meseca usvojila Skupština Vojvodine, elastična je osnova na putu do konačnog rešenja", kaže Petrović.

Podsetimo, zajedničku radnu grupu republičke i vojvođanske vlade formirao je početkom ove godine prethodni ministar finansija Mlađan Dinkić, a to nakon višemesečnih prepucavanja između dva nivoa vlasti i ustavne inicijative Vlade APV za ocenu prethodnog zakona o budžetskom sistemu.

Međutim, ovaj radni tim se ipak nijednom nije sastao, a prevashodno zbog nepostojanja političke volje da se krene u izradu zakona o finanisiranju Vojvodine, te političkih trzavica kako između centralne i pokrajinske vlasti, tako i onih unutar republičke koalicije i rekonstrukcije Vlade Srbije koja je okončana nakon višemesečnih polemisanja.

Nakon rekonstrukcije Ministarstvo finansija od Dinkića je preuzeo Lazar Krstić. Ni novi ministar u definisanju budžeta za 2014. godinu nije uvažio vojvođanske amandmane, već je najavio angažaman na zakonskom regulisanju prihoda Vojvodine.

  • 25.12.2013 07:48
    NS2 - KOLKO KOSTA DRZAVA
    Srbija ima 7,186,862 stanovnika, malo si se preracunao, a imace sve manje, pa ce za 10 godina biti lakse nahraniti 6 miliona na narodnom kazanu. Kad padnemo na 5 miliona ko pre 100 godina, bice ovo zemlja izobilja. Na zalost, za bolje ni ne znamo.
  • grrr

    24.12.2013 22:38
    hm
    meni nikako nije jasno zasto se vlada APV do sada nije zalila medjunarodnom sudu u Strazburu na odluku o "neustavnosti statuta pokrajine Vojodine." Mislim da bi ta odluka pala na medjunarodnom pravu. Proverite.

  • 021

    24.12.2013 20:33
    necu da finansiram pokrajinsku bandu,ko hoce neka ih finansira trazim referendum.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti