Tužila kontrolora zbog maltretiranja, sad mora da plati kaznu

Novosađanku Mariju Bastaju Prekršajni sud kaznio je sa 5.000 dinara zbog narušavanja javnog reda i mira u autobusu jer nije pokazala kartu kontroloru. Ovaj slučaj predstavlja paradoks, jer je prethodno, u istom slučaju, Osnovni sud kaznio kontrolora i naložio mu da Bastaji plati odštetu od 100.000 dinara.
Novosađanku Mariju Bastaju Prekršajni sud kaznio je sa 5.000 dinara zbog narušavanja javnog reda i mira u autobusu jer nije pokazala kartu kontroloru.

Ovaj slučaj predstavlja paradoks, jer je prethodno, u istom slučaju, Osnovni sud kaznio kontrolora i naložio mu da Bastaji plati odštetu od 100.000 dinara.

Prema njenim rečima, pre dve godine, dok se vozila linijom broj 3 kontrolor GSP-a ju je vređao, gurnuo i stezao za ruku jer nije odmah mogla da nađe kartu koju je kupila.

- Naterao me je da na sedište prospem sve iz torbe, počeo da me vuče za ruku i torbu i da me vređa da sam hohštapler - kaže Marija za "24 sata".

Ona tvrdi i da je zamolila da kupi drugu kartu, a kako joj to nije dozvoljeno, kaže da je tražila da joj kontrolor napiše kaznu. - I tada je vikao. Na poslednjoj stanici pronašla sam kartu na dnu džepa. Pokazala sam mu da je imam i izašla iz autobusa, a potom sam pozvala policiju - seća se Marija koja je tada bila u osmoj nedelji trudnoće.

Policija je protiv nje i kontrolora Željka B. podnela prekršajne prijave, a Bastaja je pokrenula privatnu tužbu protiv kontrolora.

  • miodrag krivokuća

    27.12.2013 12:50
    da se zna red
    ne pametuj sirotinji.
  • Vozac

    25.12.2013 18:47
    Da se zna red, svi bi ulazili iskljucivo na prednja vrata i pokazivali, bez opomene vozaca, karte (zato ih i zovete POKAZNE KARTE), cak i oni fosili (babe i dede preko 65, sa besplatnim kartama), kojih u svakom momentu u atuobusu ima bar 35% od ukupnog broja putnika.

    Da se zna red, svako ko nema POKAZNU kupovao bi kartu za prevoz.

    Da se zna red, svi bi se, cim udju u autobus, pomerali prema izlaznim vratima (a ne hvatali za prvu sipku) i izlazili iskljucivo na srednja i zadnja vrata.

    Da se zna red, putnici bi na svako ponasanje suprotno od gore navedenog sami reagovali i opominjali onoga go ne postuje osnovne norme ponasanja.

    Da se zna red, putnici bi dizali galamu na onoga koji ulaskom na zadnja vrata i neplacanjem karte pravi problem, a ne na vozace koji posteno rade svoj posao.

    Da se zna red, necije neplacanje karte bi trebalo najvise da smeta onima koji istu posteno placaju, a ne vozacima i kontrolorima koji od toga nemaju direktne koristi, osim sto mogu za nepostovanje normativa rada i pravila ponasanja dobiju prijavu, budu kaznjeni ili, sve cesce, napadani.

    Da se zna red, putnici sa kartama bi insistirali da onaj koji je u vozilu bez karte vozilo napusti ili da vozac zove policiju.

    Da se zna red, policajci bi po dolasku na lice mesta svakom putniku bez karte (a zbog koga je vozilo van obrta) pisali prekrsajnu prijavu za remecenje javnog reda i mira (kao doticnoj gospodji).

    Da se zna red, sudovi bi takve putnike osudjivali adekvatnim kaznama.

    Da se zna red, mediji bi mnogo vise o takvim dogadjajima obavestavali javnost, a ne o tome koliko "velike" plate imaju vozaci.

    Da se zna red, rukovodioci JGSP-a bi mnogo vise obilazili medije i na svakom koraku pricali o vaznosti i koristi od placanje prevoza, jer se tim parama kupuju novi autobusi i unapredjuje prevozna usluga, a ne podmiruju plate radnicima (koje se finansiraju iz gradskog budzeta).

    I konacno:

    DA SE ZNA RED, TO BI ZNACILO DA ZIVIM U NEKOJ DRUGOJ DRZAVI, A NE U SRBIJI!
  • 25.12.2013 16:25
    Nikako ne mogu da shvatim cemu uopste sluze kontrolori. U normalnom sistemu, ulazi iskljucivo na prednja vrata onaj ko plati kartu i zavrsena prica. Ako neko ne plati, ne moze da udje, ako udje na zadnja koja sluze za izlaz, saceka se da sam izadje ili da dodje policija da resi problem. Za kratko vreme bi stoka od naroda bila dovedena u red, a kontrolori sluzili za proveru vozaca, jer su u autobusu samo oni koji su platili kartu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti