Nagrađena naučnica želi da ostane u Novom Sadu

Dvadesetosmogodišnja Jovana Nikolov, dobitnica ovogodišnje nagrade "Dr Zoran Đinđić" za mladog naučnika-istraživača, kaže da je CERN san svakog fizičara i da joj prija da ode tamo, ali da joj još više prija da se vrati u Novi Sad.

Dvadesetosmogodišnja Jovana Nikolov dobitnica je ovogodišnje nagrade "Dr Zoran Đinđić" za mladog naučnika-istraživača.

Ona je od 850 onih koji su ove godine ispunili konkursne uslove za dodelu te nagrade ušla u najuži izbor od njih 11, a zatim postala i laureat.  

Studije fizike završila je za četiri godine s prosekom 9,85 na novosadskom PMF-u, gde je posle tri godine odbranila doktorsku disertaciju s desetkom. U zvanje istraživač-pripravnik na PMF-u izabrana je 2009, a dve godine kasnije u zvanje istraživač-saradnik za užu naučnu oblast nuklearna fizika. Asistentkinja je na grupi predmeta iz nuklearne fizike, fizike elementarnih čestica i medicinske fizike, kao i na opštem kursu fizike za studente farmacije.

Jovana Nikolov kaže da živimo u vremenu u kojem tehnologija vrtoglavo napreduje, zbog čega je veoma važno konstantno obrazovanje i usavršavanje da bi se bar delimično održao korak s vremenom.

"Istraživači iz Srbije imaju svoje mesto u elitnim naučnim krugovima", kaže dr Nikolov: "Otvorenost našeg univerziteta, pokrajine i republike ka nauci izuzetno je značajna i treba je unapređivati da bismo ostali i opstali na svetskoj naučnoj sceni jer nauka jeste, i uvek će biti, akcelerator budućeg razvoja neke zemlje. Lepo je biti deo naučne zajednice jer nauka ne poznaje granice, a još je lepše kada vaš trud i zalaganje neko prepozna i nagradi."

Ipak, prema rečima ove mlade naučnice, nije u Srbiji danas lako biti istraživač pa smatra srećom što je deo uspešnog tima u kojem nije jedini laureat ove prestižne nagrade. Deo novca od nagrade potrošiće na usavršavanje, učešće na naučnim konferencijama, a deo za opremu potrebnu timu u kojem radi.

"Ovde, u laboratoriji u Novom Sadu, ispitujem radioaktivnost u prirodi, dok u CERN-u izučavam nuklearne strukture, što je tema i moje doktorske disertacije. CERN je san svakog fizičara, rad tamo je divan i prija mi da odem, ali još više mi prija da se vratim", kaže dr Nikolov, prenosi Dnevnik.

Rođena je 1985. godine u Boru, a u Novi Sad je došla da studira jer joj je, kako kaže, bio i ostao jako lep grad. "Nisam se pokajala i želim u njemu da ostanem pošto se nadam da će nam svima biti bolje", završava nagrađena mlada naučnica.

  • 25.12.2013 21:06
    Lako je praviti se pametan
    "tj. da prepisuje iz stranih naučnih radova, kao što većina "naučnika" sa fakulteta radi."


    Heheheheheh.

    Kako Perica zamišja... :)
  • 25.12.2013 20:01
    E komso i onaj do njega...
    Krivo vam je? Iza svakog uspeha sigurno stoji politika, zato vi niste uspeli...Kako da drugom onda pokvarim rad ako ja vec nisam nesto uradio? Svaki tudji uspeh odmah deluje kao "uvlacenje", "dobra sa rektorom",i slicno? Sramota. Jel bar jedan strani jezik dobro govorite? Znate li bilo koga u insotranstvu iz svoje struke ko moze da vam pomogne kad zatreba? Imate li ikakve reference? Preporuke iz nezavisnih kuca (ne od svog profesora). Postoji izraz SELF ASSESMENT, znate li sta to znaci? Zaviris malo dublje u sebe i analiziras ko si i sta si postigao za zivota, do sada, poziveli vi nama obojica...
  • 25.12.2013 14:28
    @KOmsa
    Gresis .... ne radi se to tako. Prvo si dobar sa rektorom. Zatim, posalju te u CERN ... da malo boravis tamo. Uradis par linkova (ono direct link sa CERN-om po skolama i fakultetima. Budes "koautor" na desetak-petnaest radova, medju stotinak radova i TEK onda imas propusnicu da te isti onaj s pocetka progura za nagradu od 10000 EUR. E, tako se to radi ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti