Skupština Vojvodine usvaja budžet, biće 15 odsto manji od ovogodišnjeg

Skupština Vojvodine razmatraće danas predlog pokrajinskog budžeta za iduću godinu u iznosu od 65,67 milijardi dinara, što je za oko 15 odsto manje od ovogodišnjeg, jer nisu planirana sredstva za izgradnju puta Novi Sad-Ruma sa tunelom kroz Frušku goru.

Skupština Vojvodine razmatraće danas predlog pokrajinskog budžeta za iduću godinu u iznosu od 65,67 milijardi dinara, što je za oko 15 odsto manje od ovogodišnjeg, jer nisu planirana sredstva za izgradnju puta Novi Sad-Ruma sa tunelom kroz Frušku goru.

Od tog iznosa oko 38 milijardi dinara su sredstva transferisana iz republičkog budžeta a, kako je ranije objasnio pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman, čak 32 milijarde su obaveze republike prema lokalnim samoupravama, obrazovanju i drugim korisnicima.

"To znači da te 32 milijarde samo prođu kroz pokrajinski budžet i da u suštini polovinu budžeta uopšte nemamo", rekao je on i ocenio da tako neće biti zadovoljena ustavna garancija o tome da najmanje sedam odsto republičkog budžeta pripada Vojvodini kao i da neće biti ispoštovan ni drugi deo te ustavne odrednice da tri sedmine pokrajinskog budžeta ide u investicije.

U predlogu pokrajinskog budžeta za 2014. godinu 5,5 milijardi dinara predviđeno je za investicije, a prvi put se uz taj dokument daje i spisak investicija koje bi trebalo da budu ostvarene preko Fonda za kapitalna ulaganja. Najznačajnije će u tom pogledu biti opremanje sva tri instituta u Sremskoj Kamenici, odnosno zdravstvenog centra "Kamenica 2", za koji je namenjeno 2,2 milijarde dinara.

Danas sastanak radne grupe za finansiranje Vojvodine

Ministar finansija Lazar Krstić najavio je da će danas biti održan prvi sastanak radne grupe koja će se baviti rešavanjem problema finansiranja Vojvodine. On je rekao da će se razgovarati o nadležnostima Vojvodine, koje obaveze iz njih proizilaze i kako će se te obaveze finansirati.

"Nadam se konstruktivnom razgovoru koji će pomoći da sledeće godine na zdravijm osnovama imamo postavljen budžetski sistem i način finansiranja i lokalnih samouprava i Vojvodine", rekao je Krstić.

  • ZoranNS

    27.12.2013 14:45
    Čitam Jagodina koktel, a Novi Sad i Vojvodina
    Čitam Jagodina koktel, a Novi Sad i Vojvodina još malo pa ni suvi lebac, očito da Jagodina nema oko vrata isti konopac kao Nov i Sad i Vojvodina, ili se taj konopac ne steže tamo kao ovde.
  • Davor

    27.12.2013 11:08
    Jeste 7%, ali su u vlasti (Pajtić et al)nesposobni to da uzmu od Republike, zato i ovakvi naslovi.
  • NS Sljaker

    27.12.2013 10:01
    Svake godine ista prica ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti