Sednica Skupštine grada završena rano jutros, bez odbornika opozicije

Sednica Skupštine grada na kojoj je usvojen budžet Novog Sada za 2014. godinu, završena je rano jutros, desetak minuta pre tri sata, nakon, računajući pauze, punih 17 sati.

Sednica Skupštine grada na kojoj je usvojen budžet Novog Sada za 2014. godinu, završena je rano jutros, desetak minuta pre tri sata, nakon, računajući pauze, punih 17 sati.

Odbornici su usvojili gradski budžet za 2014. godinu od oko 21,3 milijarde dinara koji je za 12,2 odsto manji nego prethodni. Za su glasala 43 odbornika, 12 je bilo protiv, a devet nije učestvovalo u glasanju.

Član Gradskog veća zadužen za finansije Dejan Mandić rekao je da je budžet realan, ostvariv i socijalno odgovoran. "Ukoliko se poredi sa rebalansom prošlogodišnjeg, predloženi budžet je za 12,2 odsto manji, ali ukoliko se poredi sa budžetom donetim na početku godine vidi se da su gotovo isti, odnosno da je ovogodišnji za svega 70 miliona manji", kazao je Mandić.

On je naglasio da su u skladu sa preporukama Ministarstva finansija subvencije javnim preduzećima i ustanovama smanjene za trećinu, ali je pojasnio da se to smanjenje odnosi na tekuće subvencije, dok kod kapitalnih subvencija smanjenja nije bilo. Mandić je rekao da se predlagač, odnosno Gradsko veće, vodio time da se obezbedi finansiranje najnužnijih tekućih rashoda kako bi grad funkcionisao i ujedno se stvorili uslovi da se što više novca uloži u razvoj i kapitalne projekte.

Opozicija: Budžet je nerealan

"Ove godine ukida se i 'vazdušarina' odnosno nakanada za korištenje građevinskog zemljišta, što je jedan od razloga da budžet bude restriktivniji", kazao je Mandić. Za plate zaposlenih u javnim preduzećima u budžetu je izdvojeno 18 odsto, odnosno nešto više od 3,7 milijardi dinara, dok će za kapitalne rashode biti izdvojeno 5,5 milijardi dinara.

Odbornici opozicije kritikovali su budžet tvrdeći da je nerealan i previše optimistički. Predstavnici DS, LSV i SRS su tokom rasprave isticali da je nemoguće da se budžet ostvari bez povećanja cena komunalnih usluga, dok su odbornici vladajuće koalicije tvrdili suprotno, odnosno da će budžet biti realizovan bez ikakve korekcije cena.

Posle usvajanja budžeta, najznačajnija tačka bila je odluka o javno-komunalnom preduzeću "Zoohigijena i Veterina Novi Sad" . Posle duge rasprave odbornici su većinom glasova usvojili osnivanje ovog preduzeća koje će se, između ostalog, baviti zbrinjavanjem pasa i mačaka lutalica.

Odbornici opozicije napustili salu

Objedinjena rasprava o programima rada javnih i javno-komunalnih preduzeća, koja je obuhvatila 16 tačaka, najveći je krivac za novu maratonsku sednicu novosadske skupštine, jer je trajala više od četiri sata. Tokom, na trenutke, žučne rasprave odbornici iz redova opozicije kritikovali su predložene programe, ističući da su oni nerealni i da su, što je bila i najčešća primedba opozicije, prepisani iz prethodnih godina.

Poslednjih desetak tačaka dnevnog reda nisu izazvale nikakvu raspravu, jer su odbornici opozicije napustili skupštinsku salu nakon objedinjene rasprave o programima rada ustanova iz oblasti kulture, pa je poslednjih 11 tačaka dnevnog reda jednoglasno usvojeno.

  • alisa

    29.12.2013 14:26
    Šta reći a ne zaplakati. Katastrofa od odbornika DS-a. Pa sada dragi sugradjani glasajte ponovo za njih. Sramota da ih bude i da li se to zove demokratija?
  • Martonoš

    29.12.2013 10:21
    Toliko o ozbiljnosti DS-a, napuste sednicu kada im se ne dopada što gube. Valjda ih je neko birao da sprovode politiku, a ne da izlaze u grad subotom veče dok kolege odbornici rade
  • Spectator

    28.12.2013 21:38
    Ko su ovi
    Ne mogu da verujem da su građani Novog Sada birali ove ljude(čast izuzecima) da ih predstavljaju i u njihovo ime odlučuju. Bilo me je sramota slušati ih koliko su nekompetentni za ono o čemu odlučuju. Teško nama ako se nešto pod hitno ne promeni. Većina kao da je pala s Marsa i nemaju osećaj za grad u kome žive.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti