Pastor: Napisati novi Statut Vojvodine

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da bi trebalo napisati novi pokrajinski Statut, umesto usklađivanja postojećeg sa Ustavom.
Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da bi trebalo napisati novi pokrajinski Statut, umesto usklađivanja postojećeg sa Ustavom.

On je ocenio da su stvoreni dobri uslovi za to da pitanja Statuta i zakona o finansiranju pokrajine budu rešena "u paketu". Istakavši da je, prema njegovom ličnom stavu, čistiji posao napisati novi akt, odnosno celovit tekst Statuta, Pastor je u intervjuu "Dnevniku" izjavio da su na taj način manje šanse za tehničke propuste i greške i da bi to bilo “jednostavnije s aspekta preglednosti, tehnike, celovitijeg sagledavanja i koherentnosti teksta”.

Pastor procenjuje da bi nacrt izmena i dopuna ili novog teksta Statuta mogao da se nađe pred poslanicima pokrajinske skupštine već u martu, imajući u vidu odluku Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja pokrajine o tome da do sredine januara bude formirana stručna radna grupa, u nameri da se taj posao efikasno uradi.

Ocenjujući da je usklađivanje Statuta AP Vojvodine sa Ustavom ne samo vojvođansko pitanje, već i državni problem, Pastor je istakao da bi to, ako to ne bude učinjeno u datom roku od šest meseci, odnosno ukoliko odluka Ustavnog suda stupi na snagu u punom kapacitetu, moglo dovesti do urušavnja ustavnog poretka Srbije.

- Mislim da je normalno pretpostaviti i očekivati da će svako tražiti mogućnost za rešavanje problema. Ne treba Srbiji dodatni problem, koji sama sebi pravi - naveo je on i napomenuo da se Statut prvo usvaja na pokrajinskom nivou, potom ide na odobravanje u republički parlament i na kraju se vraća u pokrajinsku skupštinu na proglašenje.

Pastor smatra da nema formalno-pravne veze između rešavanja pitanja Statuta i zakona o nadležnostima i finansiranju pokrajine, ali da "suštinska postoji", jer je Ustav okvirno omeđio tu garantovanu autonomiju Vojvodine i rekao da se njena sadržina mora rešavati zakonima.

Predsednik vojvođanske skupštine je ocenio da su u tom pogledu bile "obećavajuće" i prva sednica Odbora za ustavna pitanja pokrajine povodom Statuta i konstitutivna sednica stručne radne grupe za formulisanje zakona o finansiranju, obe održane u petak.

  • kjara

    03.01.2014 09:53
    gosdpodine Pastor
    cini se kao da nista ne funkcionise u Pokrajinskoj vlasti
  • S.

    30.12.2013 09:49
    Ma kakav statut. Deklaracija nezavisnosti nam treba.
  • La demokratija

    30.12.2013 01:18
    Svakako treba taj koji je stvorio DS, samo jedno obrazovno i strucno lice je ucestvovalo u sastavljanu sadasnjeg, imate moju podrsku u tome!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti