Godina za nama iz ugla Novosađana

Za proteklom 2013. godinom svi ćemo se različito osvrtati, zbog čega smo zamolili istaknute Novosađane iz različitih profesija da podele sa čitaocima Novosadskog informativnog portala svoje najjače utiske iz minule godine.
Za proteklom 2013. godinom svi ćemo se različito osvrtati, zbog čega smo zamolili istaknute Novosađane iz različitih profesija da podele sa čitaocima Novosadskog informativnog portala svoje najjače utiske iz minule godine.



Evo šta misle ugledni novosadski novinari, sportski radnici, profesori, umetnici...


Ivana Brcan, novinarka "Večernjih novosti"

Mada bih se kao novinarka, opredelila za medijski mrak kao najnegativniji utisak tokom protekle godine, kao i cenzuru koja je pipke pustila čak i u kulturu, kao majka se ipak opredeljum za nedopustivu letargičnost sistema prema našoj deci. Teško obolela deca umiru, jer se iz budžeta za njih pare ne daju, preko tretiranja trudnica i porodilja kao građana nižeg reda, do toga da je u Novom Sadu dozvoljeno da vrtići i škole budu u blokadi, i da deca nemaju nikakve uslove u njima. Najpozitivniji utisak je takođe u duhu jedine radosti ovog društva, a to su - deca. Uz nikad teže okolnosti za širenje porodice, u 2013. godini je ipak zabaležen porast rođenih beba u novosadskom porodilištu.


Ana Lalić, šefica novosadskog dopisništva "Blica"

Godinu za nama pamtiću po kulturnom porazu koji je Novi Sad kontinutirano doživljavao dok nije srozan na nivo omanjeg sreza. Grad Sterijinog pozorja sveden je na zavičajne manifestacije, pečene volove i posela. Ove godine, pripadnicima manjinskih naroda GSP je jasno poručio da latinica nije pismo koje "tekuća" vlast razume, baš kao što ni uprava Kulturnog centra nije razumela odakle Novosađanima pravo da misle i da se izražavaju drugačije od onoga što crkva propoveda, te se odlučili da je neistomišljenike najbolje cenzurisati.

Pregršt diletantskih, uskogrudih i netolarentnih poteza gradskih čelnika možda su pokvarili godinu, ali na jedno ipak nisu mogli uticati: humanost koju su Novosađani pokazali kada je njihovim sugrađanima sa bolesnim detetom zatrebala pomoć, kao i sve veći broj donatora organa zahvaljujući kojima je u Kliničkom centru ove godine spašeno preko pedeset života.

Aleksej Kišjuhas, asistent na katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta

Utisak godine je meni lično gromoglasni pad Demokratske stranke i novo političko mešanje karata, uz ambivalentnu politiku novog režima. Pohvalio bih obnovu diskursa o reformama - oko čijeg uspeha sam skeptičan - uz, s druge strane, gomilu mukotrpnih detalja koji samo dopunjuju antologiju političke neozbiljnosti i sveukupnog užasa. S tim u vezi, istakao bih odvratni istorijski revizionizam oličen u projektu "Ravna gora", kao i rasizam prema azilantima. Bilo bi dobro ako bi oba događaja u sledećoj godini navela ljude da se pogledaju u ogledalo i porazmisle.

Daško Milinović, frontmen benda Red Union


Novi Sad ostaje najlepša palanka na svetu. Uljudna ali i snobovska. Pokaže svoje rasističko lice kad god se ukaže prilika. Ove godine imali smo ko zna koji po redu udar zdesna. Uglavnom na kulturnom frontu. Psiho-ljotićevci kojima je ostavljena zvanična gradska kulturna infrastruktura na milost i nemilost dali su sve od sebe da zadive svoje istorijske uzore i ekipu u mantijama. Opet, to je sa druge strane prouzrokovalo da se progresivna i kreativna ekipa razmrda i pokrene i samoorganizuje. Početna kukanja da se stvari vrate na "divne dane prethodnih gazda" ubrzo su prestala a onaj deo koji stvarno radi i stvara... počeo je da radi i stvara.


Boris Isaković, direktor drame Srpskog narodnog pozorišta

Bojim se da neću moći mnogo u pozitivno da idem. Što se tiče protekle godine, najnegativnije mi je to što je u njoj kulminiralo nasilje svake vrste u Novom Sadu. Novi Sad nije takav grad nikad bio, a svake nedelje smo mogli da čujemo za neki napad među tinejdžerima i za svako drugo nasilje. Novi Sad je postao ozloglašen grad. Iz toga nije jednostavno preći u pozitivno i ja ne mogu da nađem ništa. Ne želim da budem pesimističan, ali neka 2014. bude mnogo bolja i neka mi ponudi razloge da kažem šta je u njoj bilo pozitivno.

Milan Đukić, predsednik Rukometnog kluba Vojvodina

Najpozitivniji utisak je, po meni, ubrzana izgradnja "čeličnog" Žeželjevog mosta, a pojavljivanje siluete budućeg mosta me raduje. Radovi su ubrzani od septembra i lukovi budućeg mosta se pojavljuju iznad Dunava. Nama koji smo preko tog mosta išli u Točak, divili se onom momku koji je 90-tih popeo "juga" na lukove taj most je bio deo neke kolektovne emicije i zato se radujem istom a malo drugačijem mostu na tom mestu. Najnegativniji utisak mi je maloletničko nasilje, jer smo bili miran grad, ali to je sad deo prošlosti.


Nikola Džafo, osnivač "Art klinike"


Meni je i pozitivan i negativan događaj dodela sredstava za kulturu u gradu. To je jedan novi način - tu se uđe u komisiju i onda sami sebi date pare. To je nešto najsvežije i najplodonosnije dosad, ja to nikad nisam čuo ni video. To jeste negativno, ali zapravo to je ono što vas održava da u budućnosti možete da nastavite da radite.

 

Nikola Salatić, šef stručnog štaba Odbojkaškog kluba Vojvodina

Za nas odbojkaše najjači utisak je dvomeč Svetske lige između reprezentacija Italije i Srbije, koji je bio veoma posećen. Kao negativno - nasilja u školama i van škola je bilo mnogo. Maloletničko nasilje, agresivnost i tuče na ulicama bili su najprisutniji u medijima, što je ostavilo najlošiji utisak ove godine.

Aleksandar Popov, Centar za regionalizam

Kao pozitivan događaj možemo da ocenimo uspešnu organizaciju Svetskog prvenstva za žene u rukometu. Prvi put se pokazalo da Grad može da organizuje nešto bez ikakvog incidenta, čime smo osvojili poene u javnosti. Negativan utisak je to što je Grad na kraju pristao posle sudskog naloga da plati nadoknadu vlasniku nekadašnje ATP Vojvodine, a da pritom nije pokrenut postupak protiv onog ko je potpisao štetan ugovor zbog koga Novosađani moraju da snose velike materijalne posledice.

  • Sociolog

    04.01.2014 20:49
    Re: Anonimus
    Taj tvoj "asistent" je napisao ozbiljni članak?
    Koji je on napisao ozbiljni članak?
    Daj molim te ne lupaj!
    Nisam u zadnjih deset godina pročitao u Novom Sadu ozbiljan članak, a pogotovo ne od tog tvog "asistenta"!
    Na čemu si ti kada pričaš takve glupisti?
  • 03.01.2014 23:37
    @Stevan
    Taj sto je "samo" asistent osim sto je vrlo mlad i ima lepu akademsku karijeru, pise vrlo ozbiljne novinske clanke. Da citate nesto ozbiljnije od Kurira, mozda biste nesto znali o tome.
  • Stevan

    03.01.2014 11:55
    Asistent
    Gde ste samo ovog asistenta iskopali? Cime se taj istakao, glupim izjavama? :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti