Čurug obeležio 73. godišnjicu zloglasne Racije

U Čurugu je danas obeleženaa 73. godišnjica racije u južnoj Bačkoj u Drugom svetskom ratu.
U Čurugu je danas obeleženaa 73. godišnjica racije u južnoj Bačkoj u Drugom svetskom ratu.

 

Memorijalno društvo "Racija 1942" u Čurugu, u saradnji sa Mesnom zajednicom i Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom, obeležili su godišnjicu početka zloglasne akcije mađarske okupacione vojske i žandarmerije u kojoj je u Šajkaškoj oblasti ubijeno više hiljada civila.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je na komemoraciji da se sa prošlošću moramo suočiti zbog budućnosti. - Smisao sećanja na nevine žrtve u Drugom svetskom ratu je da se zatvori ta stranica prošlosti da bi se mogla otvoriti stranica budućnosti - rekao je Pastor.

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter poručio je da je Muzej žrtava racije u centru sela "mesto nade" i dodao da se ne može zaboraviti ono što se desilo u Vojvodini u Drugom svetskom ratu protiv Srba, ali i protiv Madjara. - Mislim da samo zajedno možemo da napredujemo, jer mi smo susedi i moramo da se fokusiramo na budućnost i na napredak, a nikako ne na neprijateljstvo - rekao je ambasador Pinter.

Prisutnima u Muzeju žrtava racije, nekadašnjem Topalovom magacinu, učesnicima komemoracije obratili su se i potpredsednik pokrajinske vlade Miroslav Vasin i predsednik opštine Žabalj Čedomir Božić.

Memorijalno društvo "Racija 1942" podseća da je "racija" naziv za nezapamćene zločine Hortijeve vojske i žandarmerije u Šajkaškoj oblasti, koja je počela u Čurugu 4. januara 1942. godine i u kojoj je u tom mestu za samo desetak dana zverski ubijeno najmanje 86 dece starosti do 15 godina. Slični zločini nastavljeni su u Žablju, Đurđevu i drugim mestima u južnoj Bačkoj, a ta akcija je okončana krajem januara u Novom Sadu i Bečeju.

Prema podacima mađarskih vojnih krugova, do kojih je došao poslanik Stranke malih posednika u ondašnjem Parlamentu Mađarske Endre Bajči Žilinski, januarska genocidna racija 1942. godine odnela je najmanje 12.763 žrtve.

  • nacije

    11.01.2015 17:47
    dobosar
    daje se svim nacijama na znanje, vecina ljudi u svim nacionima je normalna i tako zivi ceo zivot, manjina su koljaci, ubice, hohstapleri i kriminalci, ali Oni su toliko glasni i gnusni kao i pojedinci ovde u komentarima, da poklope sa svojim urlanjem, osionoscu i bahatoscu sve sto govori obican narod. u sve ratove dosada pa pocevsi i tu mnogo spominjanu 1914 pa do 1991 uvukli su nas takvi pa zbog svega toga i dan danas ispastamo mo obicni ljudi.
    Dajte nam drzavu zbog koje vredi ziveti a ne umreti. Slava svim neduznima koji su izginuli (pobijeni) u svim ratovima. Ziveo Curug i Vojvodina !
  • stara

    05.01.2015 14:09
    poslovica
    Narod koji ne pamti svoju istoriju, osuđen je da je ponavlja!

    Kod nas već dokazano! Nije počelo 1941. već 1914.! Proučite istoriju!
  • Watson

    05.01.2015 09:08
    @tibor ili janko
    Vi i na ovakvu vest imate nešto da kažete i pri tome spomenete četnike, bosance... Iz vaših komentara je jasno da bi se istorija ponovila da se vi to pitate. Uvek ste vi ti koji provlačite priču o nekoj nacionalnoj netrpeljivosti i za sve su vam krivi neki "drugi". Tibore iz hrvatske je proterano 300.000 srba pa nista nisi komentarisao a iz vojvodine je kako ti kažeš otišlo 50.000 mađara. Nešto se ne sećam da im je neko pretio da će ih pobiti ili iseliti, a nije niko ni pucao na njih. Isto kao što ja kao srbin osuđujem zločin u srebrenici trebao bi i ti kao mađar da bar izraziš žaljenje zbog nedela koji su uradili tvoji pretci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti