Sve više razvoda zbog besparice

Finansijski krah i loša primanja, u poslednje vreme su glavni razlog okončanja braka, kojih je u Novom Sadu u 2013. godini, prema podacima iz Osnovnog suda, bilo 1.616.
Finansijski krah i loša primanja, u poslednje vreme su glavni razlog okončanja braka, kojih je u Novom Sadu u 2013. godini, prema podacima iz Osnovnog suda, bilo 1.616.

Supružnici shvate da nisu jedno za drugo najčešće do pete godine braka, a za razvod se lakše odlučuju oni koji još nemaju dece.

Bračni terapeut Ksenija Krivokuća kaže za "Novosti" da neverstvo u braku više nije osnovni motiv za razvod, već su to finansijski problemi. "Mladi supružnici koji imaju između 20 i 25 godina olako ulaze u brak i olako, najčešće između treće i pete godine braka, izlaze iz njega", kaže Krivokuća. "Međutim, stariji bračni parovi, naročito ako imaju decu, granicu tolerancije postave toliko visoko da vrlo često počnu da žive u takvoj agoniji i netrpeljivosti, samo da bi održali zajednicu. Tolerišu i neverstva i žestoke svađe, ali rasipništvo - ne", kaže Krivokuća.

U Novom Sadu je u poslednje četiri godine potpisano više od 6.000 razvoda braka.

"Ono što je vidljivo u periodu od 2010. do danas, da se razvodi sve više rešavaju sporazumno, ranije nije bio slučaj", kažu za "Novosti" u Osnovnom sudu. "Primera radi, 2010. godine je 925 postupaka za razvod braka pokrenuto tužbom, a samo 400 sporazumnim predlogom stranaka. Sada sve više parova sporazumno raskida bračnu zajednicu. Tokom 2013. godine sporazumno su se razvela 783 bračna para, a 834 pokrenula su razvod po tužbenom zahtevu."

Ali koliko se ljubavi i radosti unosi u organizaciju venčanja, toliko se ogorčenja i gadosti unosi u razvod, naročito one koji se vode po tužbi. Novosadski sud pamti slučaj kada je povređeni suprug otvoreno izložio svoju ženu maltretiranju, kako bi je kaznio za neverstvo. Ova priča je praktično ušla u sudske anale.

"Žena je, tokom braka, zatrudnela sa svojim ljubavnikom, zbog čega je zatražila razvod. Međutim, njen muž nije želeo da pristane na razvod, tvrdeći pred sudom da je dete njegovo, bez obzira na to što je znao da to nije tačno", prepričavaju slučaj u sudu. "Držao je svoju nevernu suprugu u braku sve do porođaja, a potom zahtevao dokazivanje očinstva, čime ju je izložio još većoj sramoti jer je cela čaršija brujala o tome mesecima. To je nahranilo njegovu sujetu i tek onda je pristao na razvod."

Kako pričaju advokati i sudije, nekada je rastavljenim supružnicima lakše da unište imovinu nego da je podele. Žene razbijaju televizore i računare jer ne žele da dele tehniku, a jedan ogorčen muškarac ispraznio je ceo trosoban stan pa čak i povadio štekere iz zidova, samo zato što je sud doneo odluku da stan pripada ženi.

  • Mislim da

    05.01.2014 14:42
    nije tačno
    Ja ne radim, suprug radi za oboje, imamo dete....Brak nam je svaki dan sve jači i jači ... Do razvoda ne dolazi zbog finansija nego zbog srljanja u brak, teranja inata sebi ili nekome, pa kad jedan dan ne može na frizuru ili kod manikira.... daj da se raziđemo.... ima tu i razmaženosti i bezobrazluka... ma razumeli smo se.
  • 05.01.2014 09:49
    @MileNS
    Nije to nikakav cilj, to se prosto zove kapitalizam.
  • ns

    05.01.2014 07:53
    tužiti sve nivoe vlasti a najpre državu za nastalo stanje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti