Država zaboravila na Centre za talente

Centri za talente u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima od države već nekoliko godina ne dobijaju ni dinara.  
Centri za talente u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima od države već nekoliko godina ne dobijaju ni dinara.

 

Centar za talente u Novom Sadu je osnovan 2000. godine, a osnivač je Vlada Srbije.

U njemu se okupljaju najtalentovaniji učenici iz Bačke. Do pre šest godina u Centar su dolazili osnovci i srednjoškolci i sa njima su radili profesori Novosadskog univerziteta, a polaznici su osvajali nagrade na takmičenjima.

Međutim, pre šest godina finansiranje je prestalo i Centar je prestao sa bilo kakvim aktivnostima, a pitanje je da li će biti ugašen. Profesor Saša Kicošev, koji obavlja funkciju direktora, navodi da za iznajmljeni prostor u Studentskom domu "Slobodan Bajić" zakup nije plaćen dve godine, a za struju i telefon Centar duguje 340.000 dinara.

Slična situacija je i sa Karlovačkim centrom, koji je jedan od 14 u Srbiji. Stručna saradnica u tom centru Gordana Stojanović je za Blic izjavila da joj država duguje 70 plata i da iako je dobila tužbu zbog neisplaćenih zarada, novac nije dobila jer je račun Centra u blokadi.

Inače, direktor Republičkog centra za talente Aleksandar Toković je krajem prošle godine štrajkovao glađu jer nema novca za rad sa talentovanom decom. Štrajk je prekinuo nakon sastanka sa ministrom prosvete Tomislavom Jovanovićem. Tada je dogovoreno da se ministarstvu dostavi specifikacija potraživanja, kao i da ministar smatra da se nijedan regionalni centar ne treba zatvoriti.

  • Kontrash

    06.01.2014 15:58
    A šta če nam to ?
    ... kada svaka stranka ima sasvim dovoljno talentovanih bu..la i kre..na koje će staviti na važna mesta i raditi šta hoće !?
  • Zoro

    05.01.2014 21:44
    @Anonimus - Nije bure bez dna???
    Setite se samo bezbroj agencija, koje nista ne rade, setite se onog morona, za kojeg je drzava iz Amerike organizovala bekstvo i platila stetu od 1.000.000$, setite se udruzenja "Futoski kupus", koje je dobilo sredstva za ekologiju i jos stosta...

    Pa talenti vracaju sredstva ne sa kamatom, nego sa stostrukom kamatom.
  • Mile2

    05.01.2014 12:09
    "...ministar smatra da se nijedan regionalni centar ne treba zatvoriti". Nije rečeno šta ministar smatra o plaćanju iz budžeta rada ovih centara (kao i ministarstva koje on predstavlja).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti