Uče da ne budu nasilni

Na tretman namenjen nasilnicima prema partnerkama, u novosadski Centar za socijalni rad trenutno dolaze četiri muškarca.

Na tretman namenjen nasilnicima prema partnerkama, u novosadski Centar za socijalni rad trenutno dolaze četiri muškarca.

Oni su na seanse koje će trajati šest meseci došli po uputu Osnovnog javnog tužilaštva. U Centru kažu da su ovi muškarci različite starosti, od 28 do 60 godina, većina ima završenu srednju školu i svi su zaposleni.

Mada su u prvo vreme imali otpor prema terapijama, oni redovno dolaze jer žele da se promene. Tokom 24 seanse, po rečima Nade Padejski iz Centra za socijalni rad, obrađuje se osam tema, a neke od njih su - šta je nasilje, psihičko nasilje, seksualnost, uzroci i posledice nasilja, a sam tretman je sastavljen iz dva dela.

"Svaki od njih najpre ima četiri individualne seanse, u okviru kojih se upoznaju sa tretmanom i sa terapeutom. Zatim se radi procena mogućnosti da se uključe u grupni tretman. U tri seanse se obrađuje po jedna od tema, a po završetku tretmana, tri meseca ih pratimo kako bismo videli da li su eventualno ponovili nasilje", navodi Nada Padejski za Novosti.

Nasilnici mogu i sami da se jave na tretman, koji se u novosadskom Centru za socijalni rad radi po norveškom ATV programu. Sa ovakvim pristupom nasilnicima, zvanično se počelo 1. septembra, a trajaće do 30. novembra ove godine.

Ovaj projekat je pre dve godine realizovan u Beogradu, Kragujevcu i Nišu. Kroz tretman je prošlo 60 nasilnika i njih 80 odsto u prva tri meseca po završetku seansi nije ponovilo nasilje.

  • Uncas

    07.01.2014 21:54
    @Anonimus..Bilo bi pristojno potpisati se...pretpostavljam da ste ženskog roda,ali to nije bitno ...Vidi se frustracija kojom ste obuzeti...Prvo:Na koji način sam ja izjednačio nasilnike i preljubnike?A drugo ste drski i nepristojni ,ne znate da čitate "između redova",a dajete sebi za pravo da mi na "ti" preporučujete "centre i psihologe"...Toliko...za dublju polemiku niste interesantni...
  • 07.01.2014 16:41
    Zamlata
    Prvo podstiču probleme, a onda ih kao rešavaju.Za to vreme buja birokratija od vajnih stručnjaka "lakog" profila, koji nema gde da se smesti, pa su zaposeli i nekadašnji dom u kom su živela deca...
  • Savetnik

    07.01.2014 15:59
    Greška
    To se najbolje uči u zatvoru. Kada tog istog nasilnika dohvate svakog dana i isprebijaju onda će MOŽDA naučiti. A ovako on finim tetama iz CSR kaže "Neću više" i one srećne upišu da su rešile još jedan slučaj. A onda on posle par nedelja ili meseci ponovo premlati ili ubije svoju lepšu polovinu. Zato i imamo toliko ubijenih žena i maltretirane dece. Pozitivni rezultati su im samo na papiru. Demokratija i savetovanje su za bogato društvo, gde svi rade pa nemaju vremena za ovakve stvari. A za nas je čvrsta ruka. Jer kada pomisli da ga čeka 10 ili 20 godina robije dobro će razmisliti da li će ponoviti to isto. Lično poznajem žene iz CSR i žene sudije koje komentarišu za žene koje imaju probleme sa partnerima "Pa šta hoće, sama ga je birala". Ili "Pre joj je valjao a sada ne", "Što nije bolje gledala kada se udavala"... I sada očekujete da one pomognu nekom i rade na sprečavanju maltretiranja. A pogotovoi ako to isto trpe kod kuće

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti