Vesna Pajtić: Urgentnom centru nedostaju hirurzi i radiolozi

Upravnica Urgentnog centra Vesna Pajtić izjavila je da taj Centar i dalje ima hroničan problem nedostatka lekara, a trenutno im najviše nedostaju hirurzi i radiolozi.
Upravnica Urgentnog centra Vesna Pajtić izjavila je da taj Centar i dalje ima hroničan problem nedostatka lekara, a trenutno im najviše nedostaju hirurzi i radiolozi.

- Za normalan rad su nam nepohodna 23 stručnjaka, a trenutno imamo devet anesteziologa i pet specijalizanata. Zbog toga u Urgentnom dežuramo i do osam puta mesečno - kaže Pajtićeva za Blic.

Prema uredbi Ministarstva zadravlja, broj medicinskih radnika se određuje po broju kreveta, a pošto se UC nalazi u sklopu Kliničkog centra Vojvodine država im ne dozvoljava da zaposle više stručnjaka.

Lekarsku pomoć u Urgentnom centru prošle godine zatražilo 7.000 pacijenata, a od kojih čak 70% nisu bili za ovu ustanovu i koji se mogu ambulantno lečiti. Najčešći razlog je taj što ih šalju lekari opšte prakse koji nisu dovoljno stimulisani.

  • 10.01.2014 09:20
    Loša republička i pokrajinska administracija
    Republička, pokrajinska administracija i funkcioneri ne radi strateški, samo pričaju u prazno i primaju plate.
    Da postoji veliki problem zdravlja u Vojvodini, jeste zato što je zdravstvo bez strategije zdravlja stanovništva. Stanje u Novom Sadu je još dobro, ako pogledate stanje u Banatu u kome živi oko 700.000 ljudi, a da pritom ne postoji zdravstvena ustanova koja poseduje uređaj MR (Magnetna rezonanca). Stanje zdravstva u Južnom Banatu na najnižem nivou, a odnosi se na aparate za dijagnostiku. Skener u pančevačkoj Bolnici je na izdisaju, pošto radi za ceo Južni Banat, samo za 3 godine prebacio je normu za polovinu snimanja. Pančevački skener je jednostavno preopterećen, pa je recimo najbolje da novi aparat dobiju Pančevo i Vršac (ne poseduje skener za dijagnostiku). Broj radiologa, za razliku od drugih zdravstvenih centara, nije problem...
  • 09.01.2014 19:59
    Хвала на пажњи!
    Неки читалац, доле, је написао како се дежура због новца и да су дежурства добро плаћена...
    Ево одговорићу Вам на коментар одмах и из прве руке: дежурство се специјализантима плаћа 3500 динара за 24 часа, непрекидног рада. У току тих 24 часа тај специјализант прегледа у просеку 100 људи, душа, пацијената, како хоћете... Значи простом математиком се види колико држава плаћа преглед и лечење једног пацијента! Да да да нисте погрешили у рачуници 35 динара.
    Сетите се тога када Вас следећи пут Ваш лекар опште праксе, без потребе и стварног смисла буде упућивао у Ургенти центар Клиничког центра Војводине!
    ТОЛИКО. ХВАЛА НА ПАЖЊИ!
  • :o

    09.01.2014 12:01
    Budibogsnama
    Bezobrazniju vest nisam davno pročitala...Inače odličan je povod za širu priču o školovanju medicinski radnika u našoj zemlji. Mogli biste malo o tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti