Komšijski primer i ovdašnje podsticanje parazitizma

Dok se gradić Metković odlučio da dugove vraćaju oni koji su ih godinama pravili, Novi Sad primorava građane da i dalje finansiraju sloj klijentele koji decenijama parazitira kroz predimenzionisan javni sektor.
Gradić Metković u čarobnoj delti Neretve je ovih dana u centru pažnje regionalne javnosti; nova uprava, na čelu sa mladim Božom Petrovim, nasledila je dug od 17,5 miliona kuna (2,38 miliona evra), ogroman za opštinicu čiji je godišnji budžet tek 19,5 miliona kuna.

Umesto da kuka kod poverilaca, uvećava ustaljene i izmišlja nove takse građanstvu, nov tim se odlučio da obaveze vraćaju oni koji su, na uštrb razvoja grada, i najviše doprineli enormnom zaduživanju.

Svima minimalac

Dakle, dug će uglavnom vraćati direktni korisnici budžeta; plata svim zaposlenima u administraciji i lokalnim javnim preduzećima i ustanovima je svedena na minimalac, pa tako predsedniku iznosi 3.600 kuna, zamenici predsednika volontiraju, ukinute su nadoknade za članove u upravnim i nadzornim odborima, gradski odbornici mesečno primaju po simboličan evro, troškovi putovanja su smanjeni osam, reprezentacije čak deset puta. Oštrim merama, za samo sedam meseci vraćano je 6,5 miliona kuna obaveza, a da žitelji grada nisu opterećeni baš ni evrocent. Naprotiv, umanjeno je nekoliko lokalnih nameta mini preduzetnicima koji zaposle novog radnika i onima koji se samozapošljavaju.

Mlađanoj ekipi je jasno da uštedom samo vraća nasleđeni dug, ali gradić se mora razvijati. I tu je nova ekipa shvatila da lokalni javni sektor, koji je i u susednoj Hrvatskoj preglomazan i poprilično parazitski, mora biti mnogo aktivniji i radniji, da bi zaradili, a ne primali, makar i minimalac. Obavezali su administraciju, ustanove i preduzeća da ožive godinama zaboravljeno konkurisanje projektima kod namenskih fondova Evropske unije i države Hrvatske. Uspeh nije izostao, od 15 prijavljenih projekata šest su prihvaćena za sufinansiranje, tri vraćena na precizniju i potpuniju razradu, a ni preostali nisu odbijeni, već odloženi za naredne sezone.

Podsticanje parazitizma

Kada smo videli kako probleme rešava Metković, pogledajmo kako se sa nedaćama, koje, doduše, još nisu ekstremno dužničke, nosi Novi Sad.

Javnom preduzeću "Stan" (premda nije jasno zašto je delatnost popravke u statusu javne delatnosti, kada je svuda u razvijenom svetu na tržištu) jeste uveden minimalac, ali u suštini ovo preduzeće sa enormnom prezaposlenošću se priprema za pokrivanje gubitaka uvođenjem odžačarine, pa će građani za pregled stanova jednom godišnje svaki mesec izdvajati dinar po kvadratnom metru.

Umesto da se dopusti privatnicima da obavljaju usluge čišćenja i konkurencija odredi cenu ove usluge, grad povećava nadoknadu i tako održava JP "Čistoća" sa bar 300 viška zaposlenih, naravno partijskih aktivista.

A koliko su usluge gradskih preduzeća skupe, ilustrovao je bivši gradonačelnik kada je podsetio da je gradska nadoknada po detetu za boravak u javnim vrtićima viša od cene koje za dnevni boravak naplaćuju privatni vrtići. A gde je roditeljska participacija? Razlog je, naravno, neracionalnost ove gradske službe u kojoj je od 2.000 zaposlenih višak bar 800. Naravno da trpi razvoj grada, pa se sa svakom sednicom novosadskog parlamenta odlaže po nekoliko predviđenih komunalnih projekata.

Dok se Metković odlučio da dugove vraćaju oni koji su ih godinama dominatno i pravili, Novi Sad, i u tome u Srbiji nikako nije usamljen, primorava građane da i dalje finansiraju sloj klijentele koji decenijama parazitira kroz predimenzionisan javni sektor. (Živan Lazić)

  • novosađanka

    12.01.2014 20:23
    odgovor Duletu
    Nije to, druže, predubeđenje, jer svi mi DOBRO znamo kako se radi u upravi! Nakrkaju 2500 nerešenih predmeta, i po vasceli dan kuckaju poruke, idu na "teren" (hm,administrativni službenik na terenu, ha, ha),pa onda slobodni dani, pa godišnji odmor, pa bolovanje,pa"bolesno mi dete", itd. Kad god sam telefonom tražila nekog službenika u upravi lično, rekli su mi da je izašao, da zovem kasnije, ili, češće, da se danas neće vraćati i da zovem sutra.U privatnoj firmi plata 15000 din, i moli boga da je dobiješ, a zakasni 5 minuta, smeši ti se otkaz sa velikom verovatnoćom...
  • novosađanka

    12.01.2014 19:31
    bravo za Metković
    Novosađani, evo divnog primera da na ovim prostorima rukovodstvo može biti u službi naroda, a ne u službi PROTIV naroda!Ovi se naši učlane u partiju da bi došli u poziciju da DRPAJU, a ne da rukovode. Oterajmo ovu našu lopovsku bagru g.... motkom, izađimo na ulice, kažimo NE drpačini javnih preduzeća tj. gradskih vlasti. Sram ih bilo, izbacuju iz kuća siromašan, nezaposlen ojađen narod zbog neplaćenih računa za grejanje,struju i vodu! Ko kod Tita nije plaćao račune? Niko, to je bila sitna para koju je bilo sramota ne platiti. A danas 90% primanja građana zaposlenih van javnog sektora odlaze na tzv. komunalije, tj. pravo lopovima u džepove!!!! U Hrvatskoj i u Omišu postoji svetao primer gradske uprave kao u Metkoviću! Hvala im na nadi koju su nam dali da će u nekom novom veku i kod nas da se pojave takvi!!!!
  • B

    09.01.2014 16:32
    Paraziti
    Ogromna većina stanovnika Srbije bi prodala rođenu majku da radi u javnom sektoru, tj. da bude na budžetu. Zato nam i jeste ovako. Oni koji žele da rade i misle svojom glavom uglavnom su otišli.
    Ovaj primer je dobar, ali neće imati efekta na NS i Srbiju uopšte.
    Jedino rešenje za NS, Vojvodinu i Srbiju je grčki scenario, tj. faktička okupacija od strane poverilaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti