Povećan broj obolelih od trihineloze u Novom Sadu

Broj obolelih od trihineloze u Novom Sadu povećao se na 18, a na bolničkom lečenju u Klinici za infektivne bolesti trenutno je 14 pacijenata.
Broj obolelih od trihineloze u Novom Sadu povećao se na 18, a na bolničkom lečenju u Klinici za infektivne bolesti trenutno je 14 pacijenata.

"Ostali su pušteni kući jer su imali blažu formu bolesti", kaže Snežana Brkić iz Kliničkog centra Vojvodine.

Lekari smatraju da slučajevi nisu povezani, budući da se sumnja na dva različita izvora zaraze larvom trihinele, od kojih je jedna prouzrokovana konzumiranjem mesa iz porodičnog gazdinstva.

Ovo oboljenje nastaje konzumiranjem sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa životinja koje u sebi nose žive larve trihinele. Prvi simptomi bolesti su proliv, povišena temperatura, slabost, kao i otok kapaka i snažni bolovi u mišićima. Kod najtežih oblika infekcije može doći do kardioloških i neuroloških komplikacija, pa čak i smrtnog ishoda.

  • Goran

    09.01.2014 17:03
    @Chicken
    Sjasi. Neka svako jede sta zeli. Tebe niko ne tera da jedes svinjsko meso zato otkaci.
  • 09.01.2014 12:44
    Nismo zaštićeni a i nećemo ni biti jer aktuelnu vlast ne interesuje zdravlje građana već koliko mogu da im uzmu. A do sad su uzimali mnogo. Pa neće valjda od uzetog plaćati kontrolu hrane na tržištu. Ta kontrolišite je sami na okus, miris, pa ako ostanete živi u redu je. Možete početi zarađivati novac za porez.
  • Chicken

    09.01.2014 12:43
    Fried
    Ljudi hranite se zdravo! Zasto se sve vrti oko mesa,narocito svinjskog! Jedite piletinu,ribu.. Ja recimo mrzim svinjsko meso,a kamoli konjsko,a zamislite nisam musliman!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti