Sutra uručenje nagrade "Dejan Medaković" Aleksandru Gatalici

U Gradskoj kući sutra će Aleksandru Gatalici biti uručena nagrada "Dejan Medaković" povodom 24 godine izdavačke kuće "Prometej" iz Novog Sada.
U Gradskoj kući sutra će Aleksandru Gatalici biti uručena nagrada "Dejan Medaković" povodom 24 godine izdavačke kuće "Prometej" iz Novog Sada.

Dobitnik prošlogodišnje NIN-ove nagrade za najbolji roman će novo priznanje dobiti za knjigu eseja "Pisac ne stanuje ovde".

Jednoglasnu odluku doneo je još 9. oktobra žiri u sastavu Draško Ređep, Jovan Ćirilov i Radovan Popović. U obrazloženju odluke istaknuto je "da je Gatalica autor izuzetne pronicljivosti koji je u ovoj knjizi promišljao poziciju pisca u današnjem vremenu, ali sa nužnim i dragocenim asocijacijama na davne dane književnosti".

"Prometej" je u znak sećanja prema Dejanu Medakoviću (1922-2008) osnovao nagradu koja se svake godine dodeljuje za "čitavo jezičko područje srpskog jezika u tekućoj godini, od 1. oktobra jedne, do 1. oktobra naredne godine". Nagrada se sastoji se od diplome, divot izdanja jedne od Medakovićevih knjiga, kao i zlatnika sa likom autora Efemerisa, jedinstvene sage o srpskom građanstvu severa. Dosadašnji dobitnici su Momo Kapor, Miodrag B. Protić, Mirko Demić, Vasilije Krestić i Radivoj Stokanov.

Svečanost će biti organizovana u Svečanoj sali Gradske kuće s početkom u 12h.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti