Novosađanka obolela od svinjskog gripa

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je danas da je u Srbiji dokazano postojanje virusa gripa tipa A (H1N1), poznatog i kao svinjski grip.
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je danas da je u Srbiji dokazano postojanje virusa gripa tipa A (H1N1), poznatog i kao svinjski grip.

 

Kod Novosađanke koja je boravila van zemlje od 29. decembra do trećeg januara, dokazano je prisustvo svinjskog gripa A(H1N1). U kliničkoj slici obolele dominirali su visoka temperatura i kašalj, simptomi karakteristični za ovo oboljenje.

Kao osnovna mera prevencije preporučuje se vakcinacija protiv gripa. Vakcina koja je dostupna u domovima zdravlja u Republici Srbiji, pored tipa A (H1N1) virusa gripa, sadrži i tipove A(H3N2) i B virusa gripa. Vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom. Sezonska vakcina se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, posebno trudnicama i gojaznim osobama, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje, osobama starijim od 65 godina i licima zaposlenim u javnim službama koje su u riziku.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2–3 nedelje nakon davanja vakcine. Vakcina ne pruža stoprocentnu zaštitu. Kod kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrt.

  • 10.01.2014 20:19
    To se najbolje leci afla toksinom, zagadjenom vodom i Bajom Knindzom koji usput gostuje u Srbotici (ex Subotica) za pagansku novu godinu.
  • 10.01.2014 19:47
    Verovali ili ne, zaražena je zdravstveni radnik i dolazi na posao!
  • neko

    10.01.2014 18:56
    neko nebitan
    Pa sta reci na ovako nesto? Samo sedi kuci i jedi ovu nasu zdravu hranu? Zar ne!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti