Aleksandru Gatalici dodeljena nagrada "Dejan Medaković"

Književniku Aleksandru Gatalici danas je u Gradskoj kući svečano uručena nagrada “"Dejan Medaković”", koju mu je izdavačka kuća "“Prometej”" dodelila za knjigu eseja “"Pisac ne stanuje ovde".
Književniku Aleksandru Gatalici danas je u Gradskoj kući svečano uručena nagrada “"Dejan Medaković”", koju mu je izdavačka kuća "“Prometej”" dodelila za knjigu eseja “"Pisac ne stanuje ovde".

Gatalici su nagradu, kao šestom laureatu tog godišnjeg književnog priznanja, zajednički uručili vlasnik “Prometeja” Zoran Kolundžija i Pavle Medaković, sin akademika Dejana Medakovića (1922-2008), istoričara umetnosti, memoariste, pesnika i hroničara.

Obraćajući se gostima, Gatalica je istakao duhovnu vrednost te nagrade, naglasivši da je Medaković bio svestrani intelektualac, “nadasve duhovnik u osnovnom značenju te reči” koji je “pokazao generacijama kako se izlazi iz svoje fioke, iz svoje sredine i postaje građanin sveta”.

"U čitavoj svojoj novijoj istoriji, posle kneza Mihajla, Srbija je iz sebe retko iznedrila ljude “dovoljno duhovite da se snađu u svakom društvu, dovoljno obrazovane da mogu da izazovu bilo kog svetskog stručnjaka i dovoljno šarmantne da budu ravnopravni građani u svakom gradu Evrope i sveta"”, kazao je Gatalica naglasivši da je Medaković bio jedan od takvih, “imao je osmeh, harizmu, znanje, interesovanje...”.

Pisac sad već čuvenog romana "“Veliki rat”" je u šali rekao da ga je “nešto s nagradama poteralo u poslednje vreme”, jer se maltene svakog jutra budi sa po jednom nagradom, podsetivši da je prethodnog dana dobio priznanje “Hit libris” za najčitanijeg domaćeg pisca minule godine, kao i da je s liderske pozicije “najprodavanijeg autora” u Srbiji svrgnuo Haleda Hoseinija.

O nagrađenom autoru i njegovoj knjizi govorio je predsednik stalnog žirija Draško Ređep, koji je uz ostalo ocenio da je velika sreća to što se u našoj književnosti pojavila ličnost koja je, posle Miloša Crnjanskog i njegovog "“Romana o Londonu”", napisala “najnaseljeniji roman”. To znači, dodao je Ređep, roman sa licima koja postoje i koja su “iznikla iz mora naše burne prošlosti i sadašnjosti”.

Dosadašnji dobitnici nagrade “Dejan Medaković” su Momo Kapor, Miodrag B. Protić, Mirko Demić, Vasilije Krestić i Radivoj Stokanov.

  • 11.01.2014 18:49
    Dujko
    Imamo više nagrada nego pisaca i više pisaca nego čitalaca.
  • seljak

    11.01.2014 13:25
    @nagrada
    Cestitke Gospodinu Gatalici!

    P.S.
    Novi Sad je "kandidat za Evropsku prestonicu kulture"???

    Koliko se borimo da stvarno to i postanemo,vidi
    se po broju komentara za ovu divnu vest.

    Ipak smo mi na nivou :farme ,vb,megagigatera....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti