Još 17 umetnika povlači izložbe iz KCNS

Grupa od 17 umetnika odlučila je da odustane od termina za izložbe svojih radova u galerijama Kulturnog centra Novi Sad, kako bi iskazali protest protiv uređivačke i izlagačke politike aktuelnog direktora ove institucije Andreja Fajgelja.
Grupa od 17 umetnika odlučila je da odustane od termina za izložbe svojih radova u galerijama Kulturnog centra Novi Sad (KCNS), kako bi iskazali protest protiv uređivačke i izlagačke politike aktuelnog direktora ove institucije Andreja Fajgelja.

U dopisu upućenom Ministarstvu kulture Srbije i relevantnim institucijama, umetnici su naveli da su od KCNS proteklih dana dobili ugovore za izložbe planirane tokom 2014. godine, koji sadrže "niz problematičnih zahteva i klauzula".

"Problematične odredbe ugovora koji su autori izložbi dobili od KCNS ukazuju na to da i dalje postoji problem odnosa rukovodstva i direktora Andreja Fajgelja prema kulturnim stvaraocima", kažu oni u dopisu.

Umetnici dodaju da nadležni u KCNS pritiskaju autore izložbi uvodeći klauzulu da umetnik mora da plati 50.000 dinara kazne u slučaju da ne ispuni sve obaveze iz ugovora, a da istovremeno sebi ostavljaju pravo da kada god to žele pomere termin izložbe ili je otkažu. Naveli su i da su odluke o povlačenju izložbi iz prostora KCNS doneli individualno, ali da su razlozi i zahtevi zajednički, a to je smena Fajgelja sa mesta direktora i vraćanje slobode umetničkog izražavanja u Kulturni centar.

"Dok se u KCNS ne dese ključne promene, odbijamo da svoje projekte realizujemo u njihovim galerijskim prostorima", upozorili su umetnici i dodali da nije u pitanju bojkot već ukazivanje na problem da kulturu u Srbiji ne smeju voditi nekompetentni ljudi.

Podseća se da su pojedinim autorima već oduzimani termini za izlaganje, kako bi galerijski prostor bio izdavan grupama koje ne pripadaju kategoriji likovnih stvaralaca, niti su njihovi projekti bili odobreni odlukama Saveta KCNS. Takođe, umetnici podsećaju da je grupa autora koji su zbog odluka direktora KCNS do sada odustali od izlaganja u ovoj instituciji sve veća, te da se među njima nalaze neki od najeminentnijih slikara Vojvodine i Srbije.

Dopis je potpisalo 17 umetnika i to Peđa Šiđanin, Maja Budžarov, Goran Despotovski, Danilo Vuksanović, Milica Milićević, Milan Bosnić, Korina Gubik, Mladen Vračarić, Ana Milosavljević, Marija Labudović, Ivana Bugarinović, Nađa Jovanović, Janoš Tarko, Vukica Vukas, Slađana Đukanović, Dragan Vojvodić i Ana Vujović.

Umetnici iz cele Srbije su započeli bojkotovanje KCNS nakon zabrane izlaganja slike Danijele Tasić na izložbi radova studenata master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je trebala biti održana 15. oktobra 2013. godine.

  • Богу фала -

    15.01.2014 09:07
    Бачван није Лала
    17 самураја љуби их Куросава.
  • Lorka

    15.01.2014 08:56
    Idi begaj
    Ovo su sve od reda nepoznati umetnici!

    Akademija umetnosti u Novom Sadu u 10-20 godina izbaci svega 1-2 umetnika vrednog pomena.

    Ostali su beznačajne ličnosti, koje se jednim delom probijaju ne umetnošću i kvalitetom već putem partijskih knjižica i fabrikovanjem nagrafa u kuhinji tada vladajućih koalicija.
  • Gara

    15.01.2014 08:50
    Partijski umetnici
    Pa ovi svi imaju partijske knjižice DS-a i LSV-a.

    A kako od njih čujem i prijavili su se KCNS-a da bi odustali i iskoristili to za politički marketning po nalogu svojih propalih stranaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti