Bez poskupljenja komunalija ove godine

Novosadska javna preduzeća u ovoj godini nisu planirala da povećaju cene svojih usluga. Naime, iako memorandum Vlade Srbije dozvoljava da se cene koriguju za 5,5 odsto u programima poslovanja koje je odobrila Skupština grada, redom sva preduzeća nisu planirala poskupljenja.
Novosadska javna preduzeća u ovoj godini nisu planirala da povećaju cene svojih usluga.

Naime, iako memorandum Vlade Srbije dozvoljava da se cene koriguju za 5,5 odsto u programima poslovanja koje je odobrila Skupština grada, redom sva preduzeća nisu planirala poskupljenja. Doduše, nekoliko preduzeća navode da u slučaju promene situacije na tržištu, poput rasta cene energenata, može doči do korekcije, ali uz konsultaciju i dozvolu gradonačelnika i Gradskog veća.

Ovakav potez javnih preduzeća predstavlja iznenađenje,budući da su javnim preduzećima smanjene subvencije u ovoj godini za trideset odsto u odnosu na 2013. godinu. Međutim, i ova suma, koja će biti donirana po osnovu tekućih i kapitalnih subvencija će opteretiti gradsku kasu, koja je manja za nekoliko milijardi dinara zbog smanjenih budžetskih prihoda. Sve ukupno, gradska preduzeća ove godine i ne planiraju da završe u plusu, nego da  im poslovanje bude na nuli.

Izuzimajući ZIG i "Poslovni prostor", koji kao indirektrni korisnici budžeta uvek imaju 0 dinara na računu 31.decembra, toliko očekuju da imaju i "Čistoća" i Novosadska televizija. U tek neznatnom plusu će biti "Tržnica" sa 921.000 dinara, "Lisje" 276.000, "Urbanizam" 1,3 miliona dinara, "Zoohigijena" 90.000 dinara, "Spens" sa 1,4 milion dinara, dok "Informatika" planira da na računu ima tek 1,2 miliona dinara.

Ni "Vodovod" ne planira da ostvari veliku dobit, tek oko 4,3 miliona dinara, tako da je jedino preduzeće koje će imati osetniju dobit je "Parking servis", i to 21,8 miliona dinara. Doduše i ova dobit manja je od sume koju će ovo preduzeće dobiti na osnovu subvencija iz budžeta, ali kad se pogledaju sva preduzeća, "Parking servis" je izgleda jedina gradska firma koja može pozitivno da posluje i bez dotacija iz budžeta.

S druge strane, kod gubitaša najmanji minus očekuje "Toplana", i to 14 miliona dinara, dok ostali gubitke mere u stotinama miliona dinara, i pored toga što će dobiti subvencije iz budžeta. Tako, "Put" planira da 2014. godinu završi sa minusom od 128 miliona dinara, GSP sa 112,5 miliona dinara, a "Zelenilo" čak 141 miliona dinara.

Konačno,poseban slučaj je JKP "Stan" koji planira neverovatnih 136 miliona dinara dobiti i to bez subvencija. Međutim, kako se radi o preduzeću koje je u postupku sanacije i u kome se očekuje otpuštanje 110 radnika, koji već sada rade na minimalcu, ova dobit je procena koja zavisi od velikog broja faktora. Najvažniji je svakako saglasnost poverilaca da odlože naplatu dugova, a već sada  je izvesno i da će otpuštanja biti tek od marta, a ne od januara, pa će time i ova planirana dobit biti još manja. (Žarko Bogosavljević)

  • 01.02.2014 09:24
    nema mesta ni dinar bilo sta da poskupi
  • poludela

    17.01.2014 17:58
    sta se lozite, kako nece biti poskupljenja? oni lupetaju a na nama je da verujeme ili da zgrabimo go...vu motku pa po njima
  • 16.01.2014 20:00
    Negro bombone
    Utešno, znači odžačarina će ostati samo jedan dinar po kvadratu još godinu dana, a uz januarsku temperaturu od 15-tak stepeni plaćaćemo i dalje istu cenu za grejanje... Ipak treba pokazati razumevanje ako dođe do vanrednih izbora, pa se pokaže potreba za uhlebljenjem više stotina primereka stastalog podmlatka pobedničkih stranaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti