Novi Sad u maju dobija Centar za porodični smeštaj i usvojenje

Prvi Centar za porodični smeštaj i usvojenje u Vojvodini trebalo bi da bude otvoren u maju u Novom Sadu, najavljuju u pokrajinskoj Vladi.
Prvi Centar za porodični smeštaj i usvojenje u Vojvodini trebalo bi da bude otvoren u maju u Novom Sadu, najavljuju u pokrajinskoj Vladi.

Kako javlja RTV, u Srbiji postoji nekoliko takvih ustanova, a neophodnost pružanja pomoći javila se zbog povećanja broja porodica koje uzimaju decu u hraniteljstvo ili ih usvajaju.

U Vojvodini ima oko 1.600 hraniteljskih porodica, ali postoji trend njihovog povećanja. Zbog toga, ali i na osnovu zakona, Pokrajina ima obavezu da formira tri Centra za porodični smeštaj i usvojenje. Međutim, zbog nedostatka novca ove godine takvu ustanovu dobiće Novi Sad, a u narednom periodu Bela Crkva i Subotica.

Novka Mojić iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju tvrdi da je napravljena radna verzija i da će za najkasnije tri nedelje biti donesena odluka o formiranju. "Zatim ćemo izabrati vršioca dužnosti direktora, upravni i nadzorni odbor, koji će imati rok od 60 dana da pribave sva potrebna dokumenta, od statuta preko sistematizacije. Negde u maju ustanova bi trebalo da počne sa radom", rekla je ona.

Centar će nadzirati rad sa decom iz hraniteljskih porodica i edukovati roditelje koji žele da uzmu dete u hraniteljstvo ili da ga usvoje.

Pored Beograda, takvi centri postoje i u Nišu, Ćupriji i Kragujevcu, a osnovni zadatak im je da vrše procenu, pripremu i obuku budućih hranitelja ili usvojitelja, kao i da im pružaju podršku.

Direktor Centra za porodični smeštaj u usvojenje u Kragujevcu Slaviša Sorak smatra da je njihov zadatak da doprinesu jednom od glavnih ciljeva reforme sistema socijalne zaštite, takozvanoj deinstitualizaciji.

Nadležni ističu da je napravljen veliki pomak u hraniteljstvu, jer je u Srbiji u poslednjih nekoliko godina broj nezbrinute dece u institucijama smanjen za oko 50 odsto. Međutim, ovako zavidni rezultati nisu napravljeni i kod dece sa smetnjama u razvoju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti