Vrtić u Radničkoj gotov u martu

Tri vrtića počeće sa radom u Novom Sadu u 2014. godini, što će značajno povećati kapacitete "Radosnog detinjstva".
Tri vrtića počeće sa radom u Novom Sadu u 2014. godini, što će značajno povećati kapacitete "Radosnog detinjstva".

Najveće od njih, obdanište u Radničkoj ulici, čija je izgradnja nekoliko puta odlagana, napokon bi trebalo da bude gotovo polovinom marta, javlja RTV.

Ipak, i u ovoj godini ta ustanova susreće se sa istim problemima kao prethodne, kada su u pitanju finansije.

Izgradnja vrtića u Radničkoj ulici počela je krajem 2011. godine. Radovi su nekoliko puta bili odlagani, da bi u septembru prošle godine napokon počeli uz svu potrebnu dokumentaciju i finansije. U njegovu izgradnju do sada je uloženo oko 190 miliona dinara, a u toku su završni radovi koji bi trebalo da budu gotovi polovinom marta. Prema rečima rukovodioca tehničke službe "Radosnog detinjstva“ nakon završetka radova biće urađen tehnički pregled, obdanište će biti opremljeno nameštajem, a zatim će uslediti prijem dece.

Vrtić u Petrovaradinu, čijom nadogradnjom će biti rešen smeštaj dece sa sremske strane grada, biće useljen nakon tehničkog pregleda koji je zakazan za narednu nedelju, dok bi obdanište u Veterniku trebalo da bude gotovo do jula. Uprkos značajnom povećanju kapaciteta planiranim za ovu godinu, predškolskoj ustanovi ostali su brojni problemi iz prethodne godine. Jedan od njih jeste višak zaposlenih, pa direktor "Radosnog detinjstva" Marko Grgurović najavljuje da će ove godine oko 60 biti proglašeno tehnološkim viškom, dok je u prethodna četiri meseca oko 30 otišlo u penziju.

"Dok ne rešimo problem sa viškom zaposlenih, dok se ne reši problem tehnološkog viška, ono što je najracionalnije to je da svi dobijaju plate onoliko koliko mi dobijamo iz grada, to je umanjeno za nekih 9-10% na mesečnom nivou, ali verujem da ćemo taj problem rešiti za mesec – dva dana", kaže Grgurović.

Grgurović naglašava da otvaranje novih vrtića ne znači i zapošljavanje, već će u skladu sa zakonom biti raspisan konkurs da već zaposleni pređu na ugovore na neodređreno. On dodaje da je neophodno povećanje cene boravka koja sada iznosi oko 2.700 dinara. Ta cena i dalje je najniža u Srbiji i sa njom ne mogu da pokriju sve troškove. Naplativost je dobra, ali je neophodno da roditelji na vreme izmiruju svoje obaveze.

Nasleđeni dug od 700 miliona dinara nije se uvećao, ali će zbog slabije naplativosti tokom januara i februara "Radosnom detinjstvu" biti veliki problem da Poreskoj upravi plati po 13 miliona dinara za ta dva meseca na ime reprograma duga.

Uprkos brojnim finansijskim problemima, u toj ustanovi ipak očekuju da će 2014. godina biti mnoga bolja nego prethodna.

  • zalosno

    29.01.2014 17:53
    zalosno je to sto se iz vrtica otpustaju med.sestre i vaspitaci koji imaju redovno zavrsene skole koje brinu o deci i koje im se posvete,s kojima su i roditelji zadovoljni a na njihovo radno mesto dolaze caffe kuvarice sa zavrsenim privatnim skolama koje samo sede i nista nerada sa decom...ili su to debele veze med.sestre s dugackim noktima koje nemaju ni trunku osecaja za decu...ili ih nepresvuku 6 h dok su u vrticu.e takvim osoboma ostavljamo decu na cuvanje...zalosno kako nadlezni brinu o svojim korisnicima...ustanova ide u propast...
  • mmk

    17.01.2014 10:25
    Do marta, nego šta!? Ako može do 16. marta ikako, molim vas.
  • Darko

    17.01.2014 09:48
    Eto kako nasa vlast brine o deci. Zakidaju na najmladjima i na buducnosti ove zemlje.
    Bilo je obecano da ce se subvencionisati boravak u privatnim vrticima, a nije.
    Iz grada je bilo najave da ce se ukunuti pordiljama dotacija iz budzeta(do 100% plate), ukinute su i druge pomoci za novorodjenu decu.
    Svaka cast gradonacelniku i ostalima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti